Het celgetal verlagen en de melkkwaliteit verbeteren?
Aandachtspunten voor een optimale melkkwaliteit
Er zijn diverse punten die bijdragen aan een optimale melkkwaliteit. Zorg ervoor dat de infectiedruk zo laag mogelijk is door het stalklimaat en de hygiëne te optimaliseren. Verbeter de speenconditie door de juiste melk(robot)installatie instellingen die aansluiten op de huidige veestapel en voorkom kruisbesmetting. De kosten van één mastitisgeval kunnen oplopen tot € 438,- (Bron Van Soest et al, 2016) dus het is de moeite waard om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Belang van het dippen
Direct na het melken begint een periode met een zeer hoog risico op infecties. Vooral dan is het van belang dat belaste spenen worden verzorgd. Omdat het slotgat van de speen pas na 30-60 minuten sluit, is de melkklier na de fase van het melken uiterst vatbaar voor infecties. Volgens het NMC (National Mastitis Council) kunnen 50% van de nieuwe uier-infecties door het gebruik van een geschikt dipproduct worden voorkomen!
Tips om beter en efficiënter te dippen
Door te dippen in de melkbeker zorg je ervoor dat de kans op kruisbesmetting zeer klein wordt, wat de uiergezondheid en dus de melkkwaliteit ten goede komt. De speen is direct na het melken uitgerekt waardoor de dip perfect in de poriën kan dringen. Door de dip vanuit de kop van de tepelvoering langs de speen te doseren, komt het dipmiddel optimaal over de gehele lengte van de spenen en bij het slotgat terecht. Hierdoor wordt de speen optimaal beschermd, behaal je het hoogste rendement van de dip en voorkom je verlies van dipproduct zoals zich dat voordoet bij traditionele (robot)spraysystemen.
Beter uitmelken
Elke veestapel is anders, denk aan de melksnelheid en de hoogte van de productie. Dit betekent dat de afstelling van de installatie regelmatig kritisch bekeken moet worden of deze nog past bij de huidige veestapel. Iedere veestapel verandert gemiddeld elke 3-4 jaar. Dat betekent ook dat de speenvorm en lengte kunnen veranderen. Kijk dus elke 3-4 jaar of de tepelvoering nog bij de huidige veestapel past.
Bespaar arbeid en geld
Probeer zoveel mogelijk de besmettingsdruk te verlagen. Vaak worden de spenen na het melken gedipt om te voorkomen dat bacteriën ontstekingen veroorzaken. Door het dippen te automatiseren, kan worden bespaard op arbeid en is de werking van het dipmiddel effectiever.
Klik hier voor meer informatie of tips om de melkkwaliteit te verbeteren.
Tekst: GEA
Beeld: GEA