Boeren zien kansen in verminderen NOx
Het argument dat boeren de stikstofuitstoot moeten beperken om de natuur te redden, verdwijnt steeds verder naar de achtergrond. Wat de regering werkelijk wil is huizen bouwen, wegen aanleggen en de industrie kansen bieden. Door de NOx-uitstoot van de agrarische sector te beperken, kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het vlot trekken van de bouw, denkt Stikstofgroep Flevoland.
Oude technologie kan bijdrage leveren
De sector zou in eerste instantie niet in moeten zetten op het inpassen van nieuwe technologieën, maar op het opruimen van oude technologieën. De stikstofuitstoot van tractoren en zelfrijdende machines is van 1998 tot 2013 teruggebracht van 9,4 gram NOx per kilowattuur naar 0,4 gram NOx per kilowattuur. Een liter dieselolie is goed voor 10,65 kilowattuur. Dit betekent dat oude tractoren 100,11 gram NOx per liter diesel produceren en tractoren van zeven jaar en jonger slechts 4,26 gram NOx per liter dieselolie produceren. En hier liggen volgens Stikstofgroep Flevoland de kansen.
Voor de bouw van een huis is 3 kilogram NOx nodig. Het verbranden van dertig liter dieselolie bij een tractor van voor 2013 levert ook 3 kilogram NOx op. Maar vervangen we deze tractor door een tractor van na 2013 dan kost het verbranden van dertig liter dieselolie nog maar 128 gram NOx, een besparing van 2,872 kilogram NOx. Door oude trekkers te vervangen door trekkers van na 2013 kan voor iedere 31,3 liter dieselolie een huis worden gebouwd. Omgerekend naar het dieselverbruik op een klein melkveebedrijf kan het omwisselen van tractoren van oud naar nieuw al snel ruimte scheppen voor het bouwen van vijftig huizen. „Het opkopen van 1.400 oude tractoren is dan al genoeg voor het bouwen van 70.000 huizen. Dit kan snel, is niet nadelig voor het dierenwelzijn en helpt de volledige agrarische sector weer bij de tijd te komen”, stelt Stikstofgroep Flevoland. „Dit alles uiteraard tegen een passende beloning!”
De groep boeren uit Flevoland heeft een enquête opgesteld, om te inventariseren wat haalbaar is en vraagt zoveel mogelijk boeren deze enquête in te vullen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Wim van Gruisen
Bron: Stikstofgroep Flevoland