Werkseizoen mest uitrijden op maïsland met zes weken verkort
Het verkorten van de tijd tussen bemesting en opname door de plant moet leiden tot minder af- en uitspoeling van stikstof voorafgaande aan de maïsteelt. Om deze aanpassing te kunnen handhaven worden landbouwers verplicht de percelen waar zij mais op willen telen uiterlijk 15 februari te melden bij RVO. Wijzigingen in het teeltplan kunnen vervolgens tot 31 maart worden doorgegeven.
Cumela teleurgesteld
Cumela heeft tijdens de consultatieronde van het ministerie van LNV kritiek geuit op de voorgestelde aanpassingen in het nieuwe Besluit Gebruik Meststoffen (BMG). Dit heeft echter niet geleid tot aanpassingen van het nieuwe besluit. „Dat het ministerie vasthoudt aan 1 april betekent dat er een korter werkseizoen is. Daarbij is geen rekening gehouden met bodem- en weersomstandigheden”, zegt Maurice Steinbusch, beleidsmedewerker Agrarische Loonwerk van Cumela. „Voor buitenwerk ben je afhankelijk van de weersomstandigheden, dan is werken met een kalenderdatum gewoon niet praktisch”.
Het nieuwe besluit wordt momenteel door de sectie Agrarische loonwerk van Cumela bestudeerd, waarna zij zich beraden over eventueel te nemen stappen.
Lees hier het volledige ontwerpbesluit tot wijziging van het BGM van het ministerie van LNV.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Cumela Nederland, Ministerie van LNV