Graslandmanagement voor hogere kwaliteit
De melkkoeien gaan vanwege de hitte ’s nachts naar buiten en worden elke dag naar een ander perceel omgeweid. Overdag staan de melkkoeien binnen en wordt het rantsoen gecompleteerd met onder andere kuilgras, mais, perspulp en bierbostel. “Het inkuilen doen we zelf inclusief het aanrijden met de shovel. De 1e en 2e snede worden over elkaar heen gekuild” zegt Van den Pol.
Botanische samenstelling op niveau
Harry zag de botanische samenstelling van zijn grasland achteruitgaan. Daarom is er de laatste jaren veel grasland vernieuwd. Hiervoor is voornamelijk COUNTRY MilkMore 15 gebruikt. Harry is zeer te spreken over dit mengsel en ziet duidelijk verschil tussen de oude en nieuwe weides. “De nieuwe weides hebben veel grasopbrengst van hoge kwaliteit. Dit blijkt ook uit de kuilmonsters en de koeien doen het er erg goed op” vertelt hij enthousiast.
“Op dit moment moet er nog 10 hectare vernieuwd worden en dan is al het grasland weer up-to-date.” Om de botanische samenstelling van de grasmat goed te houden wil Harry meer gaan wiedeggen. Vooral om het ruwbeemdgras onder de duim te houden. Langs de percelen staat ook wat witbol die gemakkelijk uit kan zaaien. Door deze kort te houden wordt de verspreiding zo veel mogelijk tegen gegaan.
Smakelijk gras met goede voederwaarde
Harry heeft regelmatig contact met zijn ruwvoeradviseur, Leendert van der Maas, van WPA-Robertus. Samen zijn ze tot het beste mengsel voor het bouwplan en rantsoen van Van den Pol gekomen. “Het gras moet smakelijk zijn met een goede kroonroestresistentie en hoge voederwaarde” geeft Harry aan. Hier sluit COUNTRY MilkMore 15 uitstekend op aan. Door de optimale verhouding tussen tetraploïd Engels raaigras, diploïd Engels raaigras en timothee is het mengsel breed inzetbaar, zowel voor maaien als beweiden. Daarnaast bevat COUNTRY MilkMore 15 rassen met het Milk Index predicaat. Deze rassen zijn beter verteerbaar zonder dat het leidt tot meer pensverzuring.
Tekst: DSV Zaden Nederland