Gras-klaver domineert in Denemarken
Meer klaver, minder beweiding
“94% van het grasland in Denemarken is gras-klaver” vertelt Betty Schmidt. “Een gemiddeld melkveebedrijf heeft 200 koeien waarvan 10% beweiding toepast”. Er wordt dus minder beweid dan in Nederland en er wordt méér klaver toegepast. “De ervaring is dat gras-klaver zorgt voor een hogere voederwaarde, hogere voeropname en een hogere melkopbrengst. Bovendien zijn de bemestingsregels al jaren streng in Denemarken om nitraatuitspoeling te voorkomen.”
Welke mengsels zijn het populairst?
“Mengsel 35, met 13% witte klaver en 87% Engels raaigras wordt veel gebruikt. Met DSV rassen als Arsenal en Maurizio die ook bekend zijn in Nederland. De vraag naar dit mengsel is groot omdat het een hoge ruwvoerkwaliteit levert met meer maaifl exibiliteit. Dit gras wordt vaak 4 keer per jaar gemaaid.” “Mengsel 45 bevat 11% rode klaver, 7% witte klaver van DSV aangevuld met Engels raaigras en festulolium. Dit maaimengsel levert extra opbrengst maar moet wel 5-6 keer per jaar worden gemaaid om een goede ruwvoerkwaliteit te behouden,” aldus Schmidt.
Uitdagingen in klimaat, eiwit en biodiversiteit
De weersextremen nemen ook in Denemarken toe. Zowel droge als natte periodes komen voor. Hoe gaat DSV Danmark daar mee om? “Door goed verteerbare rietzwenk in te passen in onze mengsels verwachten we beter om te gaan met weersextremen. Het mengsel wordt robuuster, moet langer mee gaan en toch een hoge opbrengst geven” aldus Schmidt. “Voor de grassenkwekers ligt een uitdaging om de verteerbaarheid van rietzwenk nog verder te verbeteren” voegt Betty toe. Het vervangen van soja-import door regionaal eiwit speelt ook in Denemarken. “Gras-klaver past uitstekend als regionaal eiwit wordt gevraagd. Het legt ook nog veel CO2 vast en tijdens de groei spoelt er geen stikstof uit. Het scheuren van grasland vergt wel extra aandacht, anders kan nitraat uitspoelen.” Veel melkveehouders zaaien uit eigen beweging bloemranden om insecten te helpen. “Het kweekt ook goodwill als lokale mensen bloemen kunnen plukken bij een boer” vervolgt Betty. “Soortenrijke mengsels met kruiden zijn beschikbaar maar de grasklaver mengsels worden meer gevraagd.”
Nederlandse boeren
DSV Danmark heeft ook Nederlandse boeren als klant. Wat valt je op? ‘’Nederlanders leren snel de Deense taal en doen hun best om lokaal te integreren. Nederlanders beginnen met het graslandbeheer zoals ze het in Nederland gewend waren. Maar na een paar jaar schakelen ze om naar gras-klaver, net als hun Deense collega’s, aldus een lachende Schmidt.
Tekst: DSV Zaden Nederland