Droogte heeft invloed op afzet vochtrijke diervoeders
De afzet van maïsgluten en tarwegistconcentraat bleef vrijwel gelijk aan de afzet van 2018. Mede onder invloed van de droogte daalde de afzet van bierbostel, perspulp en aardappelproducten met zeventien procent. In totaal werd in de rundveehouderij 2,23 miljoen ton vochtrijk veevoer afgezet. In de varkenshouderij werd een afzet van 2,7 miljoen ton gerealiseerd.
Veel veehouders maken gebruik van vochtrijke voedermiddelen, om het eiwitgehalte in het rantsoen van de koeien te optimaliseren. De vochtrijke voedermiddelen waar het hierover gaat worden binnen Nederland of binnen beperkte afstand van de Nederlandse grens geproduceerd. Daarmee dragen ze bij aan het sluiten van kringlopen op regionaal of landelijk niveau. Ook spelen ze een rol bij het voorkomen van voedselverspilling.
In 2018 zagen we nog een toename in het volume van reststromen die eindigen als veevoer. Hiervoor waren twee oorzaken aan te wijzen, de aanvoer uit de aardappelverwerkende industrie nam met zestig kiloton toe. Dit had te maken met de slechte kwaliteit van de aardappelen waardoor de reststromen toenamen terwijl de hoeveelheid aardappelen als eindproduct lager lag dan eerder jaren. En de tweede oorzaak was een toename in de reststromen van sapverwerkende bedrijven. Deze toename werd veroorzaakt door een stijging van het aantal bedrijven binnen deze bedrijfstak.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: OPNV