Geen verlenging uitrijseizoen mest
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/62/979/mest_injecteren_grasland_s_r.-detail.jpeg)
Vanwege de lange droge zomer, afgetopt met een beste hittegolf begin deze maand, kon er tot voor kort geen mest worden uitgereden. De grasgroei stond immers stil door gebrek aan vocht. Inmiddels is het kwik teruggezakt naar meer normale waarden, regent het weer meer en komt ook de grasgroei weer op gang. Echter: de wettelijke mestuitrijperiode eindigt overmorgen, op 1 september.
Veel graspercelen hebben behoorlijk te lijden gehad onder de derde droge zomer op rij. Het zou vanuit de boerenpraktijk bezien daarom goed zijn als veehouders nu langer de gelegenheid zouden krijgen om mest uit te rijden en het grasland een opknapbeurt te geven. 'Maar de mest moeten we maar afvoeren, en grasland vernieuwen of verbeteren moeten we maar uitstellen tot volgend jaar', moppert de NMV op haar site.
Vrees voor uitspoeling
Even kort door de bocht: LNV vreest te veel uitspoeling van stikstof en als gevolg daarvan een verslechtering van de waterkwaliteit. 'Dus gezien de omstandigheden mogen we nu geen mest uitrijden en geen grasland vernieuwen, want dat past niet in de 'visie' van LNV en haar adviseurs', aldus de vakbond. 'Dit beleid is kortzichtig en sluit niet aan bij het gezonde boerenverstand.'
Eerder, in 2018, had landbouwminister Schouten vanwege de droogte wél een langere uitrijperiode toegestaan. Toen kon er op zand- en lössgrond tot 15 september mest worden uitgereden, en op klei- en veengrond zelfs tot en met 30 september.
Kosten
De beslissing van het ministerie om dat nu niet toe te staan, jaagt de melkveehouders op kosten, betoogt de vakbond. Boeren moeten nu tegen betaling mest afvoeren. En het grasland niet kunnen vernieuwen of doorzaaien, kost opbrengst. De bond sluit daarom af met de mededeling dat ze zich blijft inzetten voor een ander mestbeleid: een dat rekening houdt met de praktijk, en vertrouwt op de kennis en het inzicht van de melkveehouder.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: NMV