Emissiearme vloeren niet per definitie beter dan traditionele roostervloeren
Op 35 bedrijven heeft Mineral Valley de ammoniakemissie uit vloeren laten meten door Omgevingsdienst Twente en Koch Eurolab. In het onderzoek zijn de ammoniakemissies van Groen Label-roosters vergeleken met normale roostervloeren. Zowel boven als onder de roostervloer is de ammoniakconcentratie gemeten. Uit die metingen blijkt dat onder Groen Label-roostervloeren de concentratie ongeveer twee keer zo groot is dan bij normale roostervloeren. De ammoniakconcentratie boven de vloeren is bij alle twee de type vloeren gelijk.
Volgens Mineral Valley laat dit zien dat de effectiviteit van emissiearme stallen om ammoniakemissies te beperken minder groot is dan gedacht. Wim Meulenkamp, voorzitter van Stichting Mineral Valley Twente stelt dat dit komt doordat niet alle bedrijven hetzelfde zijn. „Aan de hand van modelberekeningen wordt door beleidsmakers soms gedacht dat alles maakbaar is, terwijl de bedrijfsvoering van de boer in de praktijk anders uitpakt. Elke snede gras is anders, elke koe is anders, iedere boer boert anders. Dit komt ook duidelijk naar voren in de proeftuin van Mineral Valley.”
Aanvullend onderzoek
De proeftuin ‘meten is weten’ waarin de ammoniakemissies op de boerderij gemeten worden. Volgens Mineral Valley is de wet- en regelgeving voor de veehouderij op het gebied van ammoniak gebaseerd op modelberekening die niet voldoende zijn getoetst in de praktijk. Dit was de belangrijkste aanleiding om zelf te gaan meten. „De uitkomsten uit deze proeftuin zijn aanleiding voor Mineral Valley om de mogelijkheden te verkennen voor een aanvullend onderzoek,” zegt Ingrid Jansen, directeur van Mineral Valley. „Daarnaast zullen we ook andere proeftuinen initiëren om in beeld te brengen welke maatregelen het meest passend zijn in de praktijk om uitstoot te reduceren.”
Samenwerken
Mineral Valley werkt samen met verschillende belanghebbenden aan een betere bodemgezondheid in Twente. Door middel van proeftuinen kijkt Mineral Valley samen met boeren, kennisinstellingen, overheden en bedrijven naar de mogelijkheden om bodemgezondheid te verbeteren. Daarnaast testen ze kringlooplandbouw in de praktijk.