Soortenrijk grasland scoort het beste op ondergrondse opbrengst
4.000 kg organische stof aanvoer
Soortenrijk grasland is opgebouwd uit grassen, klavers en kruiden. Deze diversiteit aan planten verbetert de bodemstructuur door de verschillende wortelstelsels. Deze wortelstelsels stimuleren een divers bodemleven door het uitscheiden van verschillende soorten wortelexsudaten. Ook draagt soortenrijk grasland bij aan de organische stof opbouw met een aanvoer van 4000 kg organische stof.
Kruimelige bodemstructuur
Organische stof is een heel belangrijk element in de bodem. Het kan 20 keer zijn gewicht aan water opvangen en vasthouden. Het bindt extra nutriënten en zorgt bij afbraak door bodemleven voor nutriënten die planten als voedingsstoffen kunnen opnemen. Ook de bodemstructuur verbetert, doordat organische stof de bodemdeeltjes aan zich vastkleeft tot een kruimelige bodemstructuur.
Wortels tot 2 meter diepte
Een storende laag in de bodem is funest voor de doorwortelbaarheid. Door middel van penwortels en bodemleven kunnen deze lagen worden doorbroken. De wortels van sorghum kunnen tot 2 meter diep gaan, hierdoor ontstaat er capillaire opstijging uit diepere lagen. Pendelaars (verticaal gravende regenwormen) graven door storende lagen heen. Wortels van Engels raaigras maken hier slim gebruik van zoals te zien is op de afbeelding.
Maatstaven van het onderzoek
Zoals al eerder aangegeven wordt de rol van de bodem in de toekomst erg belangrijk. Zo krijgen we te maken met strengere wet- en regelgeving en wordt het weer extremer (langere droge periodes en stevige buien). Met het oog op deze veranderingen zijn er in overleg met deskundigen 4 punten opgesteld waar de ruwvoergewassen op gescoord zijn. Punt 1 en 2: een goede wortelintensiteit en het vermogen om storende lagen te doorbreken verbeteren de bodemstructuur, waardoor wortels dieper en makkelijker kunnen wortelen. Ook zal de capillaire opstijging verbeteren. Punt 3: Doordat er verschillende soorten planten op een perceel staan ontstaat er door verschillende soorten wortelexsudaten ook een divers bodemleven. Dit diverse bodemleven verbetert de bodemstructuur. Punt 4: het laatste onderdeel waarop de ruwvoeders beoordeeld zijn is de organische stof aanvoer. Organische stof is van groot belang in de bodem, omdat het veel positieve effecten met zich meebrengt. Er is veel verschil in organische stof aanvoer tussen de gewassen, dit is ook duidelijk terug te zien in de resultaten.
Overige resultaten
Sorghum en Engels raaigras staan op een gedeelde tweede plaats. Sorghum scoort goed op de wortelintensiteit en het doorbreken van storende lagen in de bodem. Dit uitgebreide, diep wortelende wortelstelsel heeft een positief effect op de bodemstructuur. Engels raaigras heeft een erg intensief wortelstelsel. Echter het heeft niet het vermogen om storende lagen te doorbreken. Engels raaigras brengt veel organische stof in de bodem. Dit komt door het uitgebreide wortelstelsel. Mais scoort het minst goed. Dit komt doordat mais zorgt voor een negatieve organische stof balans, omdat het meer organische stof onttrekt dan terugbrengt in de bodem.
Literatuuronderzoek door Daan Meijer
Het onderzoek is uitgevoerd door Daan Meijer (derdejaars student dier- en veehouderij van de HAS in Den Bosch) tijdens zijn stage bij DSV zaden. De informatie die voor dit onderzoek gebruikt is komt uit de literatuur, eigen waarnemingen in het veld en gesprekken met deskundige.
Tekst: DSV Zaden