WUR en EZ zien kansen voor Nederlandse zuivelketen in Iran
Met Alfons Beldman van Wageningen Economic Research (WER) heeft Zijlstra op verzoek van het ministerie van Economische Zaken verkennend onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in de Iraanse zuivelketen.
De Nederlandse onderzoekers concluderen dat de Iraanse zuivelsector op een duurzamere manier zuivelproducten van hogere kwaliteit kan produceren, zo meldt de landbouwafdeling van de Nederlandse ambassade in Teheran. Elke samenwerking kan ook een positief economisch effect hebben voor Nederlandse bedrijven in de zuivelketen. Over het WUR-onderzoek naar de Iraanse zuivelmarkt is deze week ook uitvoerig bericht door het Engelstalige The Cattlesite.
Kwaliteit onvoldoende voor export
De zuivelproductie in Iran is gestegen tot bijna 9 miljard kilogram per jaar. Op dit moment zijn productie en kwaliteit echter niet voldoende om te kunnen exporteren. Nederlandse technologie en kennis kunnen bijdragen aan een betere samenwerking tussen alle schakels in de zuivelketen, zo wordt gezegd.
Water is schaars in Iran en de overheid hecht daarom veel belang aan een efficiënter gebruik van water. Nederland heeft ruime internationale ervaring met waterzuinige teelt van gewassen, zowel op boerderijniveau als in waterbeheer op regionaal en nationaal niveau. Het goed opleiden van medewerkers wordt door Iraanse melkveehouders ook genoemd als een kans voor samenwerking met Nederlandse partners.
Nauwelijks betrouwbare gegevens
Uit het onderzoek blijkt verder dat een groot deel van de melkproductie in Iran afkomstig is van professionele melkveebedrijven met meer dan 150 koeien. Sommige van deze bedrijven zijn staatsbedrijven. Er lijkt geen beleid te zijn voor kleine particuliere bedrijven. Ook zijn er nauwelijks betrouwbare gegevens over de sector.