Column: Vreemd gedrag in de oude ligboxenstal

Het voorste gedeelte van onze oude koeienstal is leeg. Niet een beetje leeg, helemaal leeg! Al jaren achter elkaar. Nu is de koeienstal niet de jongste meer, dus ventilatie, frisse lucht, ruimte, het is er allemaal niet in grote mate aanwezig. En omdat ze alleen in de zomer dit gedrag vertonen zou je zeggen dat het door de warmte komt, toch? En het is vast dat de koeien niet snappen dat op een kluitje staan, achter in de stal, niet helpt om het broeikaseffect te verminderen, toch? De grote ventilator, voorin de stal, leerde ons dat het antwoord twee keer ´nee´ was.
Onzichtbaar gevaar
We hadden er weleens van gehoord. Problemen met stroom. We bouwen een nieuwe stal en hangen het klakkeloos vol met stroomdraden om onszelf te helpen met alle technici dat functioneren moet en weten theoretisch dat het geaard moet en het niet in contact moet komen met water. Maar we denken niet na over zwerfstroom. Wij voelen het tenslotte niet bewust en hoeven er niets mee. Toch was ik om die reden er fel op tegen dat er een reeks windmolens in onze buurt werden geplaatst, want men zegt dat het ongezond is. Wij mensen voelen het niet maar het is er wel; het onzichtbare gevaar. Het lijkt wel wat op Corona! En het is ons lichaam die reageert maar wij luisteren er niet meer naar. Als we een dag op de kuil werken en we krijgen daarna spierpijn, halen we onze schouders op. Doorgaan en niet zeuren. Het hoort erbij! Als we hoofdpijn krijgen denken we aan te weinig vocht of slaap. Veel meer aandacht willen we er niet aan geven en gaan door. Want het werk moet gedaan. Maar een koe... Een koe negeert niet datgene wat het voelt. Een koe liegt niet!
Lesje Stroom
Vandaag hebben we Henco op bezoek. Een gezellige Nederlander die in Denemarken woont en werkt. Voor een paar jaar terug kwam hij met oplossingen voor problemen in onze stallen. En hij mocht blijven komen want we zien resultaat! Hij kan stroom meten en het vervolgens omleggen door de straling van stroom om te leiden en ergens anders te aarden. Alles werd gemeten, van stal tot woonhuis. De stroomschokjes die ik kreeg van mijn oven, vaatwasser en keukenkraan bleken opeens logisch. Er stond stroom op. Op het water in de oude koeienstal stond ook stroom, maar geen mens die dat voelen kan. Maar de koe weigert er eenvoudigweg uit te drinken. Hoe schoon je het water ook laat maken met middeltjes. En vandaag vindt hij de oorzaak van de lege voorste helft van de koeienstal! Je raadt het al; er staat stroom op de ligboxen! Stroom dat variabel is in sterkte. De kunst is nu om de oorsprong te herleiden en dit te veranderen. We krijgen aan de tuintafel een mooi lesje over stroom en de weg die stroom kiest.
Nat stro
Kom jongens, nu weer verder met het stro! De helft hebben we voor de regen binnen gekregen, de andere helft moet nu eerst drogen. Wij hebben een buurman met een kapotte combine. Dat betekent dat we dit jaar mogen zien hoe relaxt iedereen zijn graan, gerst en stro rustig naar huis rijdt en dat wij -of ik vooral- handenwringend afwachten tot de huur-combine klaar is bij de eigenaar en naar onze buurman mag. En dat wij ons vervolgens in bochten moeten wringen om op zijn minst een gedeelte voor de regen binnen te krijgen. Dat in combinatie met kleine kinderen die, doordat de scholen weer begonnen zijn, opgehaald moeten, eten wensen, op tijd naar bed moeten. Maar gelukkig is daar de relativerende boer, die meldt dat een regenbui alleen maar goed is voor stro. Stro dat een keer is natgeregend neemt beter vocht op zodra het in de hokken ligt! Nou, dan houden we het daarop en vergeten de hoofdpijn, want die kwam natuurlijk door de stress... Toch?