Hooigevoerde koeien in Oostenrijk produceren meer meetmelk

Dit blijkt uit een Oostenrijks onderzoek. De meetmelkproductie lag bij hooigevoerde koeien op 30,1 kilo tegenover 28,5 bij ingekuild gras. De hogere meetmelkproductie was vooral het gevolg van een hoger vetgehalte (1,28 kilo en 1,18 kilo vet per koe per dag). De droge stofopname van ruwvoer lag met 18,3 ruim 0,5 kilo hoger bij koeien die hooi kregen.
Bij de proef werd een aantal graslandpercelen deels ingekuild en deels nagedroogd met een hooidrooginstallatie. Het ingekuilde gras had 53 procent droge stof, 124 gram ruw eiwit en 117 gram suiker per kilo droge stof. Het hooi bevatte 93 procent droge stof, 114 gram ruw eiwit en 180 gram suiker per kilo droge stof.
De proefgroepen bestonden uit elk negen gelijkwaardige koeien die vooraf geselecteerd waren. De koeien kregen dezelfde hoeveelheid (3,6 kilo droge stof) en samenstelling krachtvoer. Door het lagere ruw eiwit in het hooi tegenover de hogere meetmelkproductie, lag de eiwitefficiëntie van de hooigevoerde koeien hoger (30,7 versus 28,7 procent).
Hooimelk
In Oostenrijk krijgen rond de 8.000 hooiboeren ongeveer 5 cent bovenop de basismelkprijs. Veelal zijn dit lager productieve bedrijven waarvan een deel biologisch. De voederwaarde van het gras dat ze voeren is gemiddeld wat lager dan de gemiddelde voerwaarde van gras in Nederland. Dit komt ook door het aantal klavers en kruiden die ze zaaien. Echter, in Oostenrijk wordt ook geregeld hooi gewonnen van meer dan 1.000 VEM per kilo droge stof.
De auteurs van het artikel geven aan dat het daarom ook interessant is om te kijken of hooi in intensievere systemen past. Het feit dat hooi veel suikers in plaats van fermentatie zuren bevat, in combinatie met behoud van een goede kwaliteit eiwit, maakt dat het een interessant product kan zijn om de stikstofefficiëntie van melkproductie te verhogen.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provimi