Schouten ziet geen reden om voermaatregel uit te stellen
Uit de antwoorden wordt duidelijk dat sector en minister een andere interpretatie geven aan het woord ‘onderbouwing’. Door het openbaar maken van alle documenten welke de ambtenaren van het ministerie gebruikt hebben voor het opstellen van de voermaatregel, vindt Schouten dat zij de ‘onderbouwing’ beschikbaar heeft gesteld. De sector daarentegen is op zoek naar de ‘berekening’, die ambtenaren hebben toegepast om van de openbaar gemaakte documenten te komen tot de voermaatregel. Dit verschil in interpretatie maakt dat de kloof tussen beide partijen alleen maar groter wordt.
‘Totstandkoming normen reproduceerbaar’
Woensdag 12 augustus geven de betrokken ambtenaren uitleg over de ‘berekening’ van de voermaatregel aan Stikstofclaim en Agrifacts. Na afloop van dit gesprek moet de voermaatregel voor alle betrokken partijen definieerbaar en transparant zijn. In antwoord op de vraag van Geurts en Harbers, wat de gevolgen zijn wanneer de methodiek niet reproduceerbaar is, laat Schouten weten geen aanleiding te hebben, om te veronderstellen dat de totstandkoming van de normen niet reproduceerbaar zou zijn.
Eind augustus uitkomsten PBL en gesprekken dierenartsen
Ondertussen rekent het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) aan de voermaatregel en de alternatieven van de sector. De uitkomsten van deze berekeningen worden eind augustus verwacht. Evenals de analyse van de gesprekken die het ministerie heeft gevoerd met dierenartsenkoepel KNMvD. Schouten heeft toegezegd de uitkomsten uit het gesprek met de sector, de uitkomsten uit het overleg met de KNMvD en de conclusies van het PBL te bundelen en eind augustus naar de kamer te sturen.