Kaspositie melkveehouderij oogt rooskleurig
![Melkveehouder aan het melken.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/59/877/melkenodklomperspietspoordonk_sr.-detail.jpeg)
De Bie is manager Food & Agri bij het landelijk opererende accountantskantoor. Hij noemt drie factoren die op dit moment bepalend zijn voor de hoeveelheid geld die melkveehouders op hun rekening-courant hebben staan. Als eerste is dat natuurlijk de melkprijs. „Dat de liquiditeit meevalt, komt mede doordat de melkprijs niet zo diep is gezakt als waar we bang voor waren”, geeft hij aan. „Vanwege de coronacrisis werd verwacht dat de melkprijs wel eens door de 30 cent kon zakken, naar 28, 27 cent per liter. Maar dat is niet gebeurd.”
Waarom de zuivelmarkt niet door de hoeven is gezakt, kan De Bie zo een, twee drie niet verklaren. Wellicht is het te danken aan de corona-lockdown; dat de mensen zichzelf thuis extra hebben verwend met luxe lekkernijen. Voor René Cruijsen, voorzitter van de bio-leveranciersvereniging EkoHolland, is dat wel een effect dat hij ziet in de markt. Mensen blijven meer thuis en gaan ook niet naar het buitenland op vakantie. Daardoor blijft de zuivelafzet in de supermarkt dit zomerseizoen veel beter op peil dan in andere jaren, signaleert hij.
Uitstel van aflossing
Een tweede factor voor de relatief goede liquiditeitspositie, is dat veel melkveehouders gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid die banken bieden om de aflossing zes maanden uit te stellen. „Op basis van wat ik in de markt hoor, maakt pakweg de helft van de melkveehouders daar gebruik van”, zegt De Bie. „Normaal lossen veehouders gemiddeld 5 cent af per liter melk. Als je een half jaar niet aflost, scheelt dat op een gemiddeld melkveebedrijf toch gauw 25.000 euro die je in de portemonnee houdt.” Uiteraard komt van uitstel geen afstel; de aflossing wordt alleen maar opgeschoven, waarschuwt hij.
Voorschot op toeslagen
Een derde factor is de mogelijkheid die de RVO bood om een voorschot aan te vragen op de basis- en vergroeningsbetalingen. Die Europese toeslagen worden normaal altijd in december uitgekeerd, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden konden boeren dit jaar vervroegde uitbetaling aanvragen, van een voorschot van 300 euro per hectare. Ook van deze mogelijkheid hebben veel boeren gebruik gemaakt, zij het niet zo veel als van uitstel van aflossing, schat De Bie in.
Cijfers die Spreken
Alfa Accountants en Adviseurs komt naar verwachting eind augustus met de nieuwe publicatie van 'Cijfers die Spreken' over het eerste halfjaar van 2020. Het wachten is op de laatste afgesloten boekhoudingen, de cijfers tot en met 30 juni van dit jaar. De Bie verwacht half augustus cijfers van voldoende bedrijven binnen te hebben voor een steekhoudende analyse van de cijfers tot en met het tweede kwartaal.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief