Baanbrekende resultaten bij onderzoek naar bestendige vetzuren
Eerder onderzoeken hadden reeds aangetoond dat het toevoegen van palmitinezuur (C16:0) leidt tot een hogere melkproductie en een hoger melkvetgehalte. Oliezuur (C18:1) zorgt voor een betere vetvertering van het rantsoen. Daarnaast kan het de vruchtbaarheid verbeteren doordat het een positief effect heeft op de ontwikkeling van eicellen en embryo’s. C18:1 zorgt ervoor dat een deel van de voedingsstoffen wordt omgezet in lichaamsvet, om gewichtsverlies in de eerste weken van de lactatie te beperken. Door de verhouding C16:0 en C18:1 aan te passen van 80:10 naar 60:30 wordt in eerste weken van de lactatie de melk- en melkvetproductie verhoogd en het gewichtsverlies beperkt.
Adam Lock, onderzoeker aan de universiteit van Michigan spreekt van baanbrekende resultaten. Terwijl de meeste vetzuren zorgen voor een negatieve energiebalans, toonde onderzoek aan dat de juiste C16:0 en C18:1 verhouding in de vroege lactatie leidde tot een significante toename van de melkvetopbrengst zonder afname van lichaamsgewicht of vermindering van de conditiescore.
Effect blijft hele lactatie zichtbaar
Het effect van de toegediende vetzuren blijft de hele lactatie zichtbaar, ook wanneer de vetzuren niet de hele lactatie worden verstrekt. Calciumzouten zijn de enige effectieve manier om C18:1 vetzuren aan de dunnen darm te leveren zonder verstoring van de vezelvertering en een negatief effect op de melkvetproductie. De verhouding C16:0 en C18:1 kan in de late lactatie worden aangepast naar bijvoorbeeld 80:10, om te zorgen dat de koeien niet vervetten voor het afkalven.