'Kalvergate' sleept nog steeds voort

Het gaat om de laatste zaken van de duizenden bedrijven die begin 2018 geblokkeerd werden vanwege vermeende fraude met de geboorteregistratie van kalveren. “Het CBB heeft al regelmatig met verwondering gereageerd op de gang van zaken rond de zogenaamde onregelmatigheden”, schrijft de vakbond op haar website.
Strafrechtelijk onderzoek
De NMV had verwacht dat het drama inmiddels wel achter de rug zou zijn. Maar de vakbond krijgt nu nog berichten van melkveehouders die destijds geblokkeerd waren, dat ze net pas post hebben gekregen van het Openbaar Ministerie. „Blijkbaar start het OM pas na jaren met het strafrechtelijk onderzoek”, aldus de bond.
Het kan gaan over bedrijven waarvan de NVWA ter plaatse al heeft verklaard dat er geen opzet of fraude in het spel was. De tijd heeft geleerd dat – op enkele foute uitzonderingen na – er destijds bij al die duizenden bedrijven geen sprake was van opzet, maar van fouten dan wel ongelukkige vergissingen, slecht werkende datakoppelingen en/of zware persoonlijke omstandigheden, aldus de bond. „De NMV is dan ook geschokt dat bedrijven nu weer geconfronteerd kunnen worden met het strafrecht.”
Het OM doelt op het al dan niet opzettelijk onjuist registreren van geboortes of doodgeboortes, onjuiste registratie van het moederdier, dan wel onjuiste registratie van aan- en afvoer van runderen.
'Gebruik een advocaat'
De vakbond waarschuwt de betrokken veehouders voor overleggen met het OM. „De NMV hoopt dat u destijds volgens ons advies bezwaar hebt gemaakt tegen de blokkade, en de beschuldigingen van manipulatie hebt weerlegd”, schrijft de bond. „Mogelijk hebt u nu een uitnodiging gehad voor skype-overleg waarin het OM de hoogte van het boetebedrag van een mogelijk transactievoorstel wil toelichten. U mag hierbij gebruik maken van een advocaat”, adviseert de vakbond.
In een dergelijk overleg loop je als veehouder namelijk het risico dat je – gestuurd door de vraagstelling – ongewild verklaringen gaat afleggen die het opzettelijke karakter van een aanklacht kunnen versterken, stelt de NMV. Die wijst er ook op dat boeren, vóórdat ze gehoord worden, dienen te worden gewezen op hun zwijgrecht.
Grote gevolgen
„Het stilzwijgend accepteren van een transactievoorstel heeft grote gevolgen. Het OM heeft verschillende mogelijkheden, van taakstraf tot een zeer hoge geldboete.” Het kan namelijk zo zijn dat het OM een relatie legt tussen fouten in de I&R en het 'mogelijk bewust zijn van een voordeel' wat met de fosfaatreductieregeling en/of de GVE-heffingen behaald kon worden, stelt de bond. Het OM gebruikt informatie uit de I&R-database, het bedrijfssysteem en de data die zij gevorderd hebben bij CRV (MPR en inseminaties).
Strafblad
Als je als boer afziet van een hoorzitting en/of de aangeboden transactie weigert, dan kan het OM de zaak voorleggen aan de rechter, gaat de NMV verder. In zo'n geval krijgt de veehouder ook een strafblad, met verregaande gevolgen voor bijvoorbeeld hypotheken en verzekeringen. „Aan een transactievoorstel of strafbeschikking zit een bijzonder onredelijke verzettermijn van slechts 14 dagen. Na die termijn krijgt u automatisch een strafblad als u niet reageert.”
Als er geen opzet kan worden aangetoond, is de kans klein dat het OM de veehouder strafrechtelijk mag vervolgen voor een economisch delict.
'Reageer schriftelijk'
De NMV adviseert veehouders na overleg met een adviseur schriftelijk te reageren op een uitnodiging. „Vraag bij een strafbeschikking meteen het dossier op, en reageer tijdig: ga binnen 14 dagen in verzet bij ontvangst van een transactievoorstel of strafbeschikking. In het strafrecht moet u bijgestaan worden door een advocaat. Als u in staat bent het opzettelijke karakter te verwerpen zijn uw kansen groot en worden meestal de meeste advocaatkosten vergoed als de rechter niet in staat is om voldoende bewijs te verzamelen om opzettelijke I&R fraude aan te tonen.”