Stikstofclaim wil de Nederlandse staat opnieuw dagvaarden. LTO kiest voor een politieke oplossing
„Inzet van de rechtsgang is het opschorten of onverbindend verklaren van de voermaatregel”, aldus Johan Spithoven, voorzitter van SSC. De exacte inhoud van de dagvaarding wordt op een later moment bekend gemaakt. SSC heeft alle sectorpartijen gevraagd hun steun uit te spreken.
Agrifacts (Staf) heeft aangegeven SSC te blijven ondersteunen, maar zij willen niet meer optreden als eisende partij. Staf is opgericht als feitenchecker en wil zich daartoe beperken.
LTO Nederland is eveneens gevraagd deel te nemen aan het kort geding. In een officiële reactie aan SSC laten zij weten: „Omdat nog niet bekend is op basis waarvan een nieuw kort geding wordt gevoerd is nog niet besloten of het effectiever is om de juridische en politieke weg gescheiden te houden, of dat LTO ook partij in de dagvaarding zal zijn." LTO Nederland zet op dit moment maximaal druk om tot een politieke oplossing in dit vraagstuk te komen.
Partijen die naast Staf hun steun voor SSC hebben uitgesproken zijn: Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Dutch Dairy Board (DDB), Farmers Defence Force (FDF), Netwerk Grondig, Agractie, Federatie Vleesvee Stamboek en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).
Afspraken kort geding worden uitgewerkt
Tijdens het kort geding van donderdag 30 juli hebben LNV, SSC en Staf afgesproken met elkaar in gesprek te gaan over de onderbouwing van de voermaatregel. SSC laat weten dat zij hierover inmiddels contact hebben met LNV.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Stichting Stikstofclaim