'Run op boerencampings door Covid-19 brengt ook risico's met zich mee'
Dat stelt kennisinstituut Stigas, een organisatie die is opgericht door LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV en CNV Vakmensen. „Veel ongelukken zijn met de juiste voorbereiding simpel te voorkomen”, stelt preventieadviseur Marieke van Esveld van Stigas, die naast haar werk voor het instituut boerin is op een gemengd bedrijf. Om recreatieondernemers in de agrarische sector te helpen, deelt zij enkele tips over de veiligheid van kinderen op het erf.
Zo zouden ondernemers er verstandig aan doen een risico-inventarisatie en - evaluatie (RIE) uit te voeren. „Eigenlijk zou ieder bedrijf met bezoekers op het erf dit als eerste moeten doen. Door een RIE uit te voeren, kijk je goed naar jouw bedrijfsrisico’s en krijg je meteen ook praktisch advies over mogelijke preventiemaatregelen.”
Wat mag wel en wat mag niet
Tip twee van de preventieadviseur is om te bedenken wat wel of niet mag op je erf. „De meeste risico’s zitten in de machines en de dieren. Maar ook opslag van hooi- en strobalen kunnen gevaarlijke plekken zijn. Een goede inrichting van het erf, met aparte rijroutes en afscheidingen als dat nodig is, kan veel problemen voorkomen. Maak niet alleen mondelinge afspraken of plaats een bord, maar maak deze afspraken ook praktisch goed zichtbaar. Wil je bijvoorbeeld niet dat kinderen in een machineloods komen of dat er op de trampoline in de privétuin wordt gesprongen? Plaats niet alleen een bordje, maar zorg voor een duidelijke afscheiding.”
Verder zou je als eigenaar van de verblijfsrecreatie eens een rondje over je bedrijf moeten lopen met de ogen van een kind. „Figuurlijk, maar ook letterlijk op hun ooghoogte. Kijk waar zij makkelijk bij kunnen en wat je liever niet hebt, zoals zware voorwerpen, strobalen, gevaarlijke stoffen, ladders bij een vliering en sleutels in een trekker. Met kinderen kun je prima afspraken maken over wat wel en niet mag, maar houd er altijd rekening mee dat ze in hun enthousiasme dingen vergeten.”
Een goede afscheiding tussen dieren en bezoekers kan volgens van Esveld problemen voorkomen. „Bedenk dat alleen een bord ‘niet voeren van dieren’ niet altijd voldoende is. Als de kinderen gemakkelijk bij de dieren kunnen komen is de verleiding groot om dit toch te doen.”
Tenslotte vindt Stigas dat ondernemers verborgen risico's scherp in de gaten moeten houden, wanneer zij mensen op hun erf verwelkomen. „Denk ook aan verborgen risico’s, zoals infectieziekten. Zorg dat jouw bedrijf zoönose vrij is en geef hygiëne instructies als gasten ook bij de dieren mogen komen.”