Nieuw marktsegment aanboren door inzet kruidenrijk grasland
Voor consumenten levert kruidenrijk grasland een duidelijk zichtbare bijdrage aan de biodiversiteit. Voor veehouders is daarnaast de droogteresistentie en het voldoen aan de voorwaarden van duurzaamheidsconcepten een belangrijke reden met kruidenrijk grasland te experimenteren.
Ervaringen en kansen in beeld brengen
FrieslandCampina is dit jaar een project gestart, om meer kennis te verzamelen over het inzaaien, beheren en behouden van kruidenrijk grasland. De vergaarde kennis wordt straks gedeeld met alle leden-melkveehouders. Aan het project nemen negen melkveehouders afkomstig uit Noord-Brabant, Limburg, Noord-Holland, Zuid-Holland Gelderland en Friesland deel. Een aantal van de deelnemende bedrijven hen heeft al ervaring opgedaan met het inpassen van kruidenrijk grasland in het teeltplan en de overige melkveehouders hebben het dit jaar voor het eerst kruidenrijk grasland gezaaid.
Volop onderzoek naar kruidenrijk grasland
De belangstelling voor kruidenrijk grasland neemt toe. Het Louis Bolk Instituut doet al verschillende jaren onderzoek naar het toepassen van kruidenrijk grasland op veehouderij bedrijven. In het artikel 'Productief kruidenrijk grasland biedt kans' in V-focus van mei 2020 presenteren zij de resultaten van proeven binnen een tweetal POP3-projecten. Uit deze proeven blijkt dat: "Productief kruidenrijk grasland veel kansen biedt voor een goede opbrengst onder droge omstandigheden zonder kunstmest. Dit terwijl er een lagere onkruiddruk is en een betere voederwaarde."
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Agrio
Bronnen: FrieslandCampina, Louis Bolk Instituut, V-focus