Forum voor Democratie eist dat de voermaatregel van tafel gaat
Het ontbreken van een gedocumenteerde onderbouwing van de voermaatregel roept veel vragen op bij de Tweede Kamerfracties van CDA, VVD, SGP en FvD. „Klopt het dat de vertegenwoordiger van het ministerie, tijdens het kort geding van 30 juli j.l., heeft verklaard dat de methode van de berekening niet gedocumenteerd is, maar zit in het hoofd van één ambtenaar?”, is een van de meest prangende vragen die alle partijen graag beantwoord zien.
Rechter Hoekstra-Van Vliet: „Voor regelgeving is draagvlak belangrijk, dat krijg je alleen door proactief informatie te verstrekken.”
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) gaf in eerdere gesprekken met het ministerie al aan dat de naleving van de maatregel niet succesvol kan zijn wanner het draagvlak in de sector ontbreekt. Het CDA stelt dat: „Het ontbreken van een gedocumenteerde onderbouwing geeft melkveehouders het idee dat ze niet serieus worden genomen.” Alle partijen zijn het erover eens dat het ontbreken van onderliggende data bij een maatregel die zo ingrijpend is, die zo ingrijpt in het hart van de sector, onacceptabel is. Zij zijn van mening dat deze maatregel alleen doorgang kan vinden wanneer de regeling verifieerbaar en transparant is voor alle betrokken en belangstellende organisaties. Zij vragen de Minister of zij erkent dat het overheidsbeleid gebaseerd zou moeten zijn op deugdelijke feiten, die voor alle betrokken partijen inzichtelijk zijn.
SGP, CDA en VVD vragen zich ook nog af hoe het Planbureau voor de Leefomgeving het effect van de maatregel kan vergelijken met voorstellen uit de sector zelf, wanneer een onderbouwing op papier ontbreekt.
Partijen verwachten actie van minister
De partijen willen ook graag weten welke actie de minister gaat ondernemen, om de onderbouwing van de maatregel boven tafel te krijgen. En of zij dan bereid is deze informatie te delen met de Tweede Kamer.
SGP, CDA en VVD vragen hoe de Minister weten aankijkt tegen het feit dat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) niet achter de voermaatregel staat, omdat diergezondheidsrisico’s ook na flexibilisering van de regeling niet uit te sluiten zijn.
Tenslotte vragen SGP en FvD of de minister bereid is de inwerkingtreding van de voermaatregel uit te stellen tot alle betrokken partijen beschikken over de onderliggende data en voldoende tijd hebben gehad deze data te bestuderen en door te rekenen.
Gezien de korte termijn waarop de voermaatregel in werking moet treden, gaan alle partijen er vanuit dat de minister binnen twee weken met antwoorden komt.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: CDA, VVD, Forum voor Democratie, SGP