Hoe neemt een koe vetzuren op
Melkkoeien hebben vetten nodig in hun rantsoen om het vet dat zij leveren via melk te compenseren. Voldoende vet is belangrijk om de koeien in conditie te houden en de vruchtbaarheid op peil te houden.
Via ruwvoer krijgt de koe al een deel vet binnen. Daarnaast is er de mogelijkheid om zelf vetten toe te voegen aan het voerhek, of via krachtvoer. Niet alleen de hoeveelheid maar ook het soort vetzuur en de verhouding van vetzuren is belangrijk.
Verhouding vetzuren erg belangrijk
Er is keuze uit verschillende vetzuren en verhoudingen van vetzuren, waaronder de melkbooster C16:0 en C18:1 welke zorgt voor een verbetering van de conditie en vruchtbaarheid. Diverse studies laten de effecten van verschillende enkelvoudige vetzuren op de productiviteit van melkkoeien zien. Supplementen met een hoog C16:0 gehalte hebben aangetoond het melkvet te verhogen, terwijl C18:1 vetzuren de verteerbaarheid van het vet en de vruchtbaarheid verbeteren. In recent Amerikaans onderzoek zijn de effecten van vetzuren op de verdeling van voedingsstoffen - tussen melk en lichaamsvet - getoetst. De resultaten laten zien dat supplementen met een hoog C16:0 en lager C18:1 gehalte zorgen voor een verhoogde melkproductie, met name in de productie van melkvet. Supplementen met een hoog C18:1 en een lager C16:0 gehalte zijn effectiever in het behoud van conditie aan het begin van de lactatie.
Deeltjesgrootte belangrijk
Naast de samenstelling van de vetzuren is het ook belangrijk dat de vetten pensbestendig zijn. Vetzuren die te vroeg vrijkomen, in de pens, zorgen ervoor dat de vezelfermentatie verstoort raakt. Hierdoor neemt de koe minder voer op en verteert de koe het vet onvoldoende. Met een grotere deeltjesgrootte van de calciumzouten zorg je ervoor dat de vetzuren niet te vroeg vrijkomen. Door de grotere deeltjes komen de vetzuren pas beschikbaar in de dunne darm waar de koe ze op kan nemen.
Filmpje laat zien hoe het proces in de koe werkt
Ben je nieuwgierig en wil je meer leren over hoe de vertering van het vet verloopt? Bekijk dan het informatieve filmpje over de ‘Megalac reis door de koe’ op onze Facebookpagina #koeieninconditie. Hier vindt je regelmatig nieuwe updates met informatie.