75 miljoen euro provinciegeld voor Brabantse veehouders
Naast 75 miljoen euro hoopt de provincie ook dat banken, slachterijen en voerbedrijven daaraan gaan bijdragen. Maar de bedrijven in de agrifood business hebben al in de ‘wandelgangen’ aangegeven hier niets voor te voelen. De plannen komen neer op een koude sanering van de sector en geen bedrijf dat hieraan gaat meebetalen.
Natuur-inclusief
Er komt een fonds komt dat veehouders helpt om te investeren in innovatieve stalsystemen die de uitstoot van schadelijke stoffen beperken. De provincie wil daarnaast veehouders helpen om de stap te maken naar natuur-inclusief boeren, door onder meer het in het leven roepen van een grondbank.
Ook gaat er geld naar het stalderingsloket, dat stalruimte van stoppende boeren opkoopt en die stalruimte vervolgens weer doorverkoopt aan boeren die willen uitbreiden.
Sloop- en asbestsanering
Er komt steun voor boeren die iets anders met hun leven of bedrijf willen. Ook gaat de provincie collectieve sloop- en asbestsanering, waardoor de kosten daarvan gedrukt worden en het op een nette manier gebeurt.
Tenslotte komt er steun voor veehouders die buitengewoon geraakt worden door de maatregelen. Wat daarmee precies bedoelt wordt, is nog niet duidelijk.
Consequenties
De NOS en Nieuwsuur maakten afgelopen weekend een korte documentaire over wat de Brabantse plannen betekenen voor varkenshouders. Door het verscherpte beleid zullen naar schatting 540 boeren worden gedwongen te stoppen en de kleine 300 veehouders die doorgaan zullen onder de armoedegrens van 23.000 euro terechtkomen. De pijn zit vooral bij jonge boeren, boeren met veel vreemd vermogen en de oudere veehouder.
Varkenshouder Jos Tonnaer vertelt welke consequenties de maatregelen hebben. Hij en andere oudere boeren hopen op een goede stoppersregeling, maar het is nog onduidelijk of die er komt en hoeveel geld daar voor beschikbaar is.