'Vleesfraude Brazilië legt scheve handelsverhoudingen bloot'
„Terwijl de Brazilianen jaarlijks voor een bedrag van 12 miljard euro aan vlees exporteren naar Europa, mag ons vlees niet naar Brazilië,” zei Schreijer-Pierik maandagavond 3 april in het Europees Parlement.
Terwijl de Europese voedselveiligheidsstandaarden tot de wereldtop behoren, maken Braziliaanse vleesproducenten gebruik van omstreden productiemethodes. „Hoewel de frauderende slachthuizen verboden chemische conserveringsmiddelen gebruikten is het gebruik van chloor voor de desinfectie van vlees in dat soort landen heel normaal. In Europa zijn dat soort methodes absoluut uit den boze,” zegt Schreijer-Pierik. De concurrentiepositie van Europese boeren wordt door het gebruik van dergelijke goedkope middelen ook sterk benadeeld.
‘Wereld op zijn kop’
Het Europarlementslid noemt het bovendien opmerkelijk en ontoelaatbaar dat inspecteurs van het Braziliaanse ministerie van Landbouw het gesjoemel met vlees oogluikend hebben toegestaan. „Dit corruptieschandaal is ongekend en brengt een groot gevaar voor de wereldwijde volksgezondheid met zich mee,” stelt Schreijer-Pierik. De Brazilianen leveren vlees aan 150 verschillende landen.
De CDA-politica verwacht dat het nog lang zal duren voordat het vertrouwen in de Braziliaanse vleessector volledig hersteld is. Daarvoor zal er volgens Schreijer-Pierik nog veel moeten veranderen en zal er sprake moeten zijn van wederzijds vertrouwen: „Het kan niet zo zijn dat onze hoge voedselveiligheidsstandaarden in twijfel worden getrokken door een land wat zijn zaakjes zelf niet goed op orde heeft. Dat is de wereld op zijn kop.”