'Boer moet zelf aan zijn imago werken'
Honderden agrariërs uit Gelderland en andere streken lieten zich bijpraten over trends en ontwikkelingen in ‘de meest besproken sector van Nederland.’ Tijdens de informatieavond was het even campagnetijd in het Schaffelaartheater, toen Elbert Dijkgraaf (SGP) en Willemien Vreugdenhil (CDA) een lans braken voor het boerenimago dat zoveel beter kan.
Stedeling zoekt boer. Dat wordt als het aan de Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) ligt, de volgende kijkcijferhit na Boer zoekt vrouw. Hard nodig, want het beeld van de sector zit evenwichtiger in elkaar.
„Een boer heeft vaak gewoon een goed verhaal maar het wordt te weinig verteld. Boeren, kom uit je schulp. Film je bedrijf en ga met een ‘virtual reality’-bril naar Amsterdam om de kloof te dichten. Want er zijn nog altijd kinderen die denken dat melk uit de fabriek komt en mensen die geen idee hebben hoe dat malse lapje vlees op hun bord terecht komt.”
Topsport
Volgens Steven van Westreenen, directeur van VanWestreenen Adviseurs en initiatiefnemer van de informatieavond, is boeren topsport geworden. „Verschillende ontwikkelingen hebben de agrarische sector de afgelopen decennia bezig gehouden. Van het ammoniakdossier en het melkquotum tot schaalvergroting en de verplichte weidegang.”
„Maar wat mij het meeste is bijgebleven, is de run op de subsidieregeling voor het beëindigen van het boerenbedrijf. Dat toont aan dat er wat aan de hand is in de sector.”
Trots
Elbert Dijkgraaf, Tweede Kamerlid voor de SGP, stelt dat er te weinig politieke partijen zijn die de landbouw serieus nemen. Hij hekelt het laten verdwijnen van het ministerie van Landbouw en de daarvoor in de plaats gekomen Staatssecretaris die op de eerste dag na zijn aantreden stelt ‘niet voor de boeren’ in de Kamer te zitten. „Zo ga je niet met onze sector om, die dag in dag uit kwalitatief hoogwaardig voedsel produceert dat de wereld overgaat.”
Volgens Dijkgraaf is het een misvatting dat er in de samenleving geen draagvlak zou zijn voor de agrarische sector. „Die aanname komt linkse partijen en milieugroepen wel goed uit, maar onderzoek onder de Nederlandse bevolking laat iets heel anders zien. We zijn trots op de sector maar van trots kun je niet eten. Bedrijven worden nu onterecht opgezadeld met torenhoge kosten vanwege maatregelen voor niet-bestaande problemen. Dat kan en dat moet anders.”
Als het aan de SGP’er ligt, komt het landbouwbelang straks op de formatietafel en in het regeerakkoord terecht. Ook moeten het ministerie en de minister voor Landbouw terugkeren. „Het is tijd voor de boer. Er moet aandacht komen voor een goed verdienmodel, waarmee de boer een eerlijke boterham kan verdienen en voldoende overhoudt om te investeren in zijn bedrijf, in dierenwelzijn en in natuur en milieu. Je kunt niet groen zijn als je rood staat.”
Decentraal landbouwbeleid
Dat er weer een ministerie van Landbouw zou moeten komen, onderschrijft Willemien Vreugdenhil (CDA) van harte. Maar nog belangrijker vindt de Edese wethouder dat het landbouwbeleid wordt gedecentraliseerd. „We hebben nu wel regionaal en lokaal gezag over ruimtelijke ordening maar niet over de landbouw. Dat is niet handig. Het gaat om eigenaarschap en het nemen van verantwoordelijkheid om er als overheid en bedrijfsleven samen uit te komen.”
Boeren hebben ruimte nodig om te kunnen ondernemen en voor die ruimte is het van belang dat boeren worden gezien en gewaardeerd door burgers. „Contact met elkaar leidt tot begrip. Daarbij gaat het enerzijds om begrip en waardering van de burger voor de agrarische sector en anderzijds om begrip en kennis bij ondernemers van wat burgers belangrijk vinden.”
Dialoog
Robert Kamphuis, adviseur Milieu en Ruimtelijke Ontwikkeling bij VanWestreenen. „Naast ondernemerschap en innovatie is een dialoog met de samenleving van belang voor de sector. Ga het gesprek aan met elkaar, betrek je buren bij je plannen.” Kamphuis maakte een vergelijking met het Twentse Noaberschap: een goede boer is beter dan een verre vriend.