Vleesimport draagt bij aan antibiotica resistentie
Daarvoor waarschuwt een nieuw rapport van het Europees Voedselagentschap (EFSA) en het European Center for Disease Prevention and Control (ECDC). Vermindering van antibioticagebruik in de landbouw helpt om dit te voorkomen.
In België werd bij een steekproef in 2015 al eens de gevaarlijke CPE-bacterie aangetroffen in varkensvlees, dat bedoeld was voor de verkoop. Deze bacteriën maken een stof aan, die krachtige antibiotica afbreekt. De bacterie is daarom nauwelijks behandelbaar met antibiotica.
Besmet Chinees varkensvlees
In de Belgische veestapel zijn nog nooit sporen van de CPE-bacterie gevonden. Het vlees kan dus besmet zijn via een persoon of het is afkomstig uit het buitenland. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) meldt dat de specifieke bacteriestam eerder is gevonden in Chinees varkensvlees. Wellicht komt de CPE-bacterie daar dus vandaan.
Dat zou professor Goossens van de Universiteit niet verbazen. „Antibiotica resistentie is in Azië, Centraal- en Zuid-Amerika een groot probleem. In die landen wordt kwistig omgesprongen met antibiotica, ook in de landbouw.”
Vermindering antibioticagebruik helpt
Uit het rapport blijkt verder dat in landen, waar maatregelen zijn genomen om het antibioticagebruik bij dieren te verminderen, de antibiotica resistentie lager is. In die landen, waaronder ook Nederland valt, vertoont de antibiotica resistentie een dalende trend.