SGP wil investeren in de landbouw
Donderdag 16 februari presenteerde het Centraal Planbureau de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. Die cijfers lieten ook zien dat de SGP wil investeren in de land- en tuinbouw
„De afgelopen jaren hebben boeren en tuinders het regelmatig moeten bezuren. Ze kregen veel regels over zich heen. De rode diesel werd afgeschaft. De NVWA-tarieven zijn verhoogd. Er is gekort op landbouwinnovatie. Het groene onderwijs wordt afgeknepen. Triest, zeker als je bedenkt dat er minder geld overblijft. Dat is de omgekeerde wereld. Hoe kun je nou groen zijn als je rood staat?”, vraagt Dijkgraaf zich af.
Lagere NVWA-tarieven
De SGP pleit daarom voor lastenverlichting voor boerenbedrijven. Zo wil de partij 100 miljoen euro uittrekken voor de NVWA. De helft is bedoeld voor verlaging van de keuringstarieven. De andere helft is voor versterking van de toezichthouder. De NVWA kraakt door verschillende bezuinigingsrondes al langere tijd in haar voegen. Dat betekent dat er onvoldoende capaciteit is om mest- en voedselfraude op te sporen en dat er weinig flexibiliteit is richting bedrijven.
„Van varkenshouders hoor ik regelmatig dat NVWA-inspecteurs geen rekening houden met de werktijden van boeren en veetransporteurs, met veel verloren tijd en onnodige ritten als gevolg. Dat kan en moet anders”, stelt Dijkgraaf.
Ook moet volgens de SGP het belastingvoordeel voor rode diesel weer terug. En: geef bedrijven de ruimte verliezen verder achterwaarts te verrekenen, zodat er meer flexibiliteit is. Dijkgraaf: „De prijzen staan onder druk. Als we deze maatregelen voor elkaar krijgen geven we 100 miljoen euro terug aan de boer en gaat in ieder geval de marge wat omhoog. Daarnaast blijf ik me inzetten voor meer ruimte voor markt- en prijsafspraken, zodat ook de prijzen omhoog gaan.”
Innovatie
Een ander punt is innovatie, onderzoek en onderwijs voor de landbouw en de visserij. De SGP investeert daar 100 miljoen euro in. „Sector en maatschappij willen graag werk maken van verduurzaming. Dat is heel goed. Maar daarvoor is wel geld nodig. Dit moet niet alleen op het bordje van de boer gelegd worden, zoals nu te vaak gebeurd.”
Voor de toekomst van de landbouw is ook goed onderwijs cruciaal. Maar het kabinet heeft besloten om het groen onderwijs op achterstand te zetten ten opzichte van (andere) technische opleidingen. Dat moet dus anders.