Slachterijen in Frankrijk krijgen verplicht cameratoezicht
Dat besliste de Franse minister van Landbouw Stéphane le Foll vorig jaar. Aanleiding voor deze beslissing zijn misstanden in het slachtproces die in 2015 via de media naar buiten kwamen.
De Franse minister van Landbouw wil met deze maatregel het dierwelzijn tijdens het slachtproces waarborgen. De Franse slachterijen moeten de beelden een maand bewaren. Alleen dierenartsen en controleurs mogen de beelden bekijken.
Compaxo
Ook in andere landen pleiten organisaties voor cameratoezicht in slachterijen. Onlangs vroeg een Britse dierenwelzijnsorganisatie aan de Britse minister van landbouw om cameratoezicht in Britse slachterijen te verplichten.
De internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion World Farming Nederland (CIWF) vroeg staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in augustus vorig jaar om cameratoezicht in Nederlandse slachterijen te verplichten.
CIWF pleit binnen de Europese Unie al jaren voor permanent cameratoezicht in slachterijen. Bij enkele slachterijen is er al ervaring mee, zoals bij Compaxo in Zevenaar. Deze slachterij zei tegen CIWF dat plaatsing van camera's een positieve impact heeft gehad. Zo worden problemen eerder gesignaleerd en medewerkers gedragen zich fatsoenlijker onder cameratoezicht.
Verenigd Koninkrijk
Niet allen in Frankrijk wordt gepleit voor cameratoezicht. Ook in het Verenigd Koninkrijk wil men een dergelijke wetgeving. Animal Aid, de grootste Britse organisatie voor de bescherming van dieren, heeft nu een beroep op de Britse regering gedaan om soortgelijke maatregelen te implementeren.
Animal Aid legde eerder bloot dat er ook onrechtmatige praktijken in negen van de tien Britse slachthuizen werden uitgevoerd. De Food Standards Agency, veel parlementsleden en de British Veterinary Association (BVA), ondersteunen het voorstel van de verplichte CCTV.