Betrouwbaarheid bloedonderzoek lijdt onder hitte
Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op haar website. Met name wanneer het onderzoeksmateriaal lang onderweg is, kan een warmere omgeving de kwaliteit van het bloedmonster schaden. Resultaat daarvan kan zijn dat GD foutief verhoogde of foutief verlaagde bloedwaardes meet.
Bij een temperatuur van 2 tot 8 graden Celcius is hematologisch onderzoek op het bloed tot 48 uur na afname betrouwbaar mogelijk. Bij kamertemperatuur daalt dat tijdsbestek al tot 24 uur en bij nog hogere temperatuur wordt de tijdsduur voor betrouwbaar onderzoek nog beperkter.
Koeling zorgt voor gewenste vertraging
Ook voor microbiologisch onderzoek is warmte funest. Relevante kiemen kunnen namelijk bij hogere temperaturen afsterven en andere, niet-relevante kiemen zouden harder kunnen groeien. Koeling zorgt ervoor dat dit proces wordt vertraagd.
Koelelementen met het monster meesturen kan uitkomst bieden, stelt GD. „Zorg er echter wel voor dat het monstermateriaal niet tegen het element aan bevriest door er een buffer tussen te plaatsen.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren