Financiële gevolgen Covid-19 steeds zichtbaarder in melkveehouderij
De kaspositie in de melkveehouderij is in het tweede kwartaal van 2020 aanzienlijk verslechterd. De dalende melkprijzen afgezet tegen de traditioneel extra kosten voor het voorjaarswerk zorgden gemiddeld voor een negatieve stand van de rekening courant van 3.400 euro. Dit is bijna 12.000 euro minder dan een jaar geleden. Naast een lage melkprijs kregen veehouders ook te maken met tegenvallende opbrengsten bij de post omzet en aanwas. Het wegvallen van de out-of-home markt bemoeilijkt de vleesafzet met slechte prijzen voor nuka’s en slachtkoeien tot gevolg.
Melkprijs
De stijgende melkaanvoer gecombineerd met het wegvallen van de vraag, zette de melkprijs onder druk. In het eerste half jaar van 2020 steeg de melkaanvoer met gemiddeld 2,5 procent ten opzichte van 2019. In het eerste kwartaal van dit jaar hielden de zuivelprijzen stand, ondanks een stijging in de melkproductie van vier procent. Het tweede kwartaal lieten alle zuivelnoteringen een flinke daling zien. De notering voor volle en mager melkpoeder lag vijf tot zes procent lager dan in 2019 en boter noteerde zelfs zestien procent lager dan vorig jaar. Sinds mei lijkt er een bodem in de markt te liggen en in juli zijn met name de zuivelnotering voor boter en mager melkpoeder flink opgelopen. De melkprijs voor de veehouders daalde in het tweede kwartaal met zeven procent ten opzichte van het eerste kwartaal.
Liquiditeit
Direct aan het begin van de coronacrisis hebben verschillende banken veehouders de gelegenheid geboden een half jaar geen aflossing en rente te betalen. Het tijdelijk stopzetten van de betalingsverplichtingen is door de banken verschillend ingevuld. Daar komt bij dat niet alle ondernemers gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid, waardoor er momenteel grote verschillen te zien zijn in de maandelijkse liquiditeitsontwikkelingen tussen veehouders onderling. In het tweede kwartaal is minder belasting betaald dan in 2019 en ook zijn er minder leningen afgesloten voor investeringen.
Toekomstverwachtingen
De impact van Covid-19 is nog steeds duidelijk zichtbaar op de zuivelmarkt. De opengestelde opslagregeling voor zuivelproducten door de Europese commissie is beperkt gebruikt, maar zorgde wel voor een minder sterke daling van de zuivelprijzen. Inmiddels lijkt de zuivelmarkt zich enigszins te herstellen. Dit zien we terug in de Global Dairy Trade prijsindex (GDT). De GDT is een weerspiegeling van de prijsvorming op de wereldmarkt. Van januari tot half april daalde de GDT met veertien procent. Vanaf begin juli laat de GDT een sterk herstel zien en ligt nu nog maar vier procent onder het niveau van begin 2020. Het is afwachten hoe de pandemie zich verder ontwikkelt. Volledig prijsherstel lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. Terwijl de mondiale melkproductie stijgt blijft de vraag vanuit de out-of home markt nog achter, zijn de olieprijzen laag en verkeert de economie in een recessie.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: ABN Amro