Het draait om groei en gezondheid bij Ranches Las Nieves (Spanje)
Afgelopen woensdag organiseerde Semex een videoconferentie over dit contractopfokcentrum voor jongvee in Spanje. Pepe Ahedo, manager en eigenaar van RLN gaf een exclusieve rondleiding op zijn bedrijf. Via een live verbinding kregen relaties van Semex eenmalig een inkijk in dit volledig gesloten bedrijf.
De aangevoerde kalveren op RLN zijn veertien dagen oud. Direct bij aankomst ondergaan de kalveren een gezondheidscheck. Deze data worden opgeslagen in de PC en binnen één dag gerapporteerd aan de eigenaar. Van de kalveren heeft 33 procent gezondheidsproblemen bij binnenkomst.
Opfok in zones
Het jongvee doorloopt dertien zones alvorens rond de leeftijd van 22 maanden weer terug te gaan naar het bedrijf van herkomst. Voor iedere zone geldt een minimum gewicht, om daar te mogen stromen naar de volgende zone. Het rantsoen verschilt per zone, evenals de gestelde doelen voor dagelijkse voeropname en groei. Pepe Ahedo, eigenaar en manager van RLN, geeft aan dat het op de juiste manier groeperen van het jongvee cruciaal is voor een succesvolle opfok. De data van RLN tonen aan dat het groeperen op gewicht leidt tot meer uniformiteit binnen een zone dan groeperen op leeftijd. Uit de data van RLN blijkt tevens dat 68 procent van het jongvee het programma zonder problemen doorloopt, 32 procent heeft extra aandacht en hulp nodig. Een slechte start blijft het hele opfokprogramma zichtbaar.
Eigenaar beslist mee bij stierkeuze
In zone acht wordt het jongvee geïnsemineerd. Ook hiervoor geldt een minimum gewicht. RLN stelt een stieradvies op per pink en legt dit voor aan de eigenaar. De eigenaar bepaalt welke van de twee voorgestelde stieren wordt gebruikt. De opdrachtgevers betalen alleen voor de geslaagde inseminaties. De behaalde resultaten met insemineren zijn afhankelijk van de kwaliteit van het sperma en de capaciteiten van het personeel. In 2019 noteerde RLN een drachtigheidspercentage van tachtig procent, na de eerste inseminatie.
Voor de vaarzen terug gaan naar de eigenaar ondergaan ze nog een laatste gezondheidscheck. De vaarzen worden gemeten en gewogen, de hoeven worden bekapt en ze krijgen de laatste vaccinaties. De resultaten worden doorgestuurd naar het bedrijf van herkomst.
Cijfers
RLN telt 109 klanten, deze klanten betalen gemiddeld 1772 euro voor het opfokken van een kalf. Voor dieren die overlijden of worden geslacht hoeft de eigenaar niet te betalen. De transportkosten worden eerlijk verdeeld. In 2019 heeft RLN 4282 dieren afgeleverd. De gemiddelde leeftijd bij afleveren is 662 dagen, het gemiddelde gewicht bedraagt 619 kilogram en de gemiddelde hoogte van de vaarzen is 153 centimeter. Op het moment van afleveren zijn de vaarzen 226 dagen drachtig, de gemiddelde afkalfleeftijd bedraagt 23,48 maanden. In 2019 zijn 196 dieren overleden en 211 dieren verkocht voor de slacht.
Toekomstplannen
RLN heeft geen mogelijkheden haar capaciteit uit te breiden, daar is geen ruimte voor. Om toch meer klanten te kunnen bedienen willen zij zich ook gaan richten op het geven van opfokadviezen en trainingen. RLN wil ook eigen bedrijfssoftware gaan ontwikkelen, om nog beter gebruik te kunnen maken van de data die zij verzamelen.