China verwacht grote melkoverschotten door veranderd consumptiegedrag
De melkoverschotten zullen naar verwachting ontstaan door het veranderde publieke eetgedrag ná de corona-pandemie en door het wegvallen van een groot deel van de horeca. Door het wegvallen van het toerisme raakten de afgelopen maanden al miljoenen Chinezen hun inkomsten kwijt. Ook zij hebben minder te besteden aan zuivel, wat voor veel Chinezen vooral een luxeproduct is, zo blijkt uit een rapportage van de landbouwconsulenten van de Nederlandse ambassade in Beijing.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) verwachten ook een zwakkere vraag, blijkt uit hun vooruitzichten voor 2020-2029.
Kaas moet markt redden
Kaas kreeg de afgelopen jaren al steeds meer aandacht als nieuwe groei-mogelijkheid voor de Chinese zuivelindustrie. De ontwikkeling wordt vooral gestuwd door de snelle popularisering van de voedselconsumptie in westerse stijl. Maar door de Covid19-uitbraak staat structurele hervorming nu ook op de agenda van de Chinese regering. Door de Covid19-uitbraak konden veel zuivelondernemingen hun consumenten moeilijk bereiken, waardoor er een melkoverschot of zelfs afval ontstond.
Als oplossing riepen experts tijdens de jaarlijkse parlementaire vergadering van dit jaar op tot versnelling van de structurele hervorming, door bedrijven aan te moedigen geconcentreerde melk te produceren en andere maatregelen voor de verwerking van zuivelproducten. Uit gegevens blijkt dat de Chinese jaarlijkse consumptie van kaas in 2019 de 300.000 ton (inclusief roomkaas) heeft overschreden. Verwacht wordt dat de Chinese kaasconsumptie de komende jaren zal blijven groeien met een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van meer dan 19 procent.