STAF en Stikstofclaim zetten kort geding tegen LNV door
De stichtingen ontvingen dinsdagmiddag een notitie van het ministerie van LNV met informatie over de berekeningen achter de voermaatregel. Deze informatie mag niet verspreid of gepubliceerd worden. Ook ontbreekt nog steeds een belangrijk deel van de informatie, aldus Stikstofclaim en STAF. „Transparantie en openheid ontbreken bij voermaatregel”, luidt hun oordeel.
De stichtingen deden eerder al meerdere pogingen om volledig boven tafel te krijgen welke gegevens er zijn gebruikt bij de berekende eiwitlimieten van de aangekondigde voermaatregel. De stichtingen willen de gegevens gebruiken om de berekeningen te vergelijken met praktijkcijfers.
Te kleine steekproeven
Volgens Stikstofclaim en STAF stroken de LNV-berekeningen niet overal met praktijkcijfers. „LNV heeft de eiwitlimieten voor de negen grondsoort-intensiteit-combinaties zelf ‘afgeleid’ op basis van steekproeven van melkveebedrijven in het BIN-meetnet”, concluderen de stichtingen op basis van informatie van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM).
Het ministerie vroeg eind april het CDM om de effectiviteit en de gevolgen van de voermaatregel te toetsen. Uit het CDM-advies blijkt dat LNV werkte met hele kleine steekproeven voor haar berekeningen.”