Startproblemen maïs op kleigrond blijven zichtbaar
Het droge voorjaar bracht de boeren op kleigrond al vroeg in de problemen. De grond was hard en kluiterig en liet zich niet makkelijk vormen tot een mooi zaaibed wat leidde tot een ongelijke opkomst van de maïs. Op veel percelen kwam vogelvraat voor en tot op heden valt de lengtegroei van de maïs tegen. Op zandgronden daarentegen is weinig aan de hand, de maïs is goed opgekomen en staat er zeker na de regen in de afgelopen periode strak bij.
Kolf kan veel goed maken
„Een laag gewas betekent niet automatisch een slechte droge stof opbrengst”, legt Mark de Beer van Groeikracht BV uit. „Vijftig tot zestig procent van de droge stof opbrengst wordt bepaald door de kolf. Voldoende kolfgewicht en grote korrels hebben meer invloed op de droge stof opbrengst dan de plantlengte. Een compacte plant met een goede kolf kan nog een prima droge stof opbrengst geven”. De Beer maakt zich nog geen zorgen over de uiteindelijke opbrengst. „Wanneer de omstandigheden bij de kolfzetting gunstig zijn en de kolf goed uitgroeit, komt het ook met de droge stof opbrengst van de maïs op klei wel goed.”
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Groeikracht