Tips gezond kalf: goed biestmanagement is essentieel
Kalveren worden zonder antistoffen geboren en zijn afhankelijk van de antistoffen verkregen uit de biest. Voldoende antistoffen in de biest, ook wel goede biestkwaliteit genoemd, is dus essentieel.
Met behulp van de biestmeter kan de kwaliteit van biest direct bepaald worden. Om een goede indruk te krijgen van de biestkwaliteit op uw bedrijf is het belangrijk om meerdere koeien te testen en van zowel de vaarzen als de koeien deze waarden apart te noteren. Biest van voldoende kwaliteit bevat 50 gr IgG/liter of meer. Of een Brixwaarde boven 23. Biest met een mindere waarde is nog steeds goede voeding, alleen heeft het kalf veel meer liters nodig om voldoende antistoffen en andere voedingsstoffen binnen te krijgen.
- Melk de koe direct na afkalven geheel uit en vang de biest op in een schone emmer die af te sluiten is met een deksel. 6 tot 8 liter biest is de meest optimale hoeveelheid biest die een koe mag geven.
- Zorg voor een schoon uier voor iedere melkbeurt, zeker net na het afkalven.
- Bepaal de kwaliteit van de biest met de biestmeter, alleen biest van de beste kwaliteit is goed genoeg voor uw kalveren.
- Geef het kalf direct na geboorte 2 tot 3 liter biest.
- Totaal krijgt het kalf de eerste 24 uur 5,5 tot 6 liter biest.
- Is een kalf te zwak om zelf te drinken dan is sondevoeding een optie. Verstrek het kalf maximaal 4 liter biest direct na geboorte.
- Extra bescherming wordt verkregen door de kalveren gedurende 7 tot 14 dagen 200 ml ‘superbiest’ per voeding te geven naast de normale voeding.
- De biest altijd koel bewaren (in een koelkast) om bacterie groei te voorkomen. Deze bacteriën zorgen er namelijk voor dat de antistoffen niet opgenomen kunnen worden.
- Biest moet daarom binnen 1 uur na uitmelken koel staan of worden ingevroren om verontreiniging te voor-komen. Biest kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden en tot 1 jaar in de diepvries.
- Warm de biest op tot maximaal 60˚C en nooit in de magnetron.
- Controleer uw biestmanagement door middel van bloedonderzoek bij de kalveren, overleg dit met uw dierenarts.
- Om verspreiding van andere ziekten (zoals para-tbc) te voorkomen alleen biest van de eigen moeder geven.
Let op! Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller bacteriën zich vermenigvuldigen.