STAF en Stikstofclaim: Maak onderbouwing voermaatregel openbaar
De stichtingen hebben meerdere pogingen gedaan om volledig boven tafel te krijgen welke gegevens er zijn gebruikt bij de berekende eiwitlimieten. Tot op heden wil LNV deze gegevens niet openbaar maken. De stichtingen willen de gegevens gebruiken om de berekeningen te vergelijken met praktijkcijfers.
Volgens Stikstofclaim en STAF stroken de LNV-berekeningen niet overal met praktijkcijfers. „LNV heeft de eiwitlimieten voor de negen grondsoort-intensiteit-combinaties zelf ‘afgeleid’ op basis van steekproeven van melkveebedrijven in het BIN-meetnet”, concluderen de stichtingen op basis van informatie van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM). Het ministerie vroeg eind april het CDM om de effectiviteit en de gevolgen van de voermaatregel te toetsen.
‘Hele kleine steekproeven’
Uit het CDM-advies blijkt dat LNV werkte met hele kleine steekproeven voor haar berekeningen. „De steekproefgroottes voor intensieve en extensieve bedrijven op veen en klei bedragen slechts enkele bedrijven. Gezien de grote spreiding tussen bedrijven, lijkt het vaststellen van voerlimieten op basis van dergelijke minieme steekproeven onverantwoord. Ook CDM heeft te weinig zicht op het rekenwerk van LNV”, laten de stichtingen weten. „CDM laat ons weten het jammer te vinden dat LNV niet met praktijkcijfers heeft gewerkt, hierdoor is de onzekerheid groter dan nodig zou zijn.”