Rabobank somber over gevolgen coronacrisis op de lange termijn
De afzet in veel landbouwsectoren herstelt langzaam en Rabobank verwacht dat melkveehouders nog lange tijd last zullen ondervinden van de economische recessie. Voor het derde en vierde kwartaal van 2020 verwacht de bank een daling van de omzet van respectievelijk vijftien en tien procent. En ook voor 2021 verwacht de bank per kwartaal een daling van vijf procent.
Wereldwijde krimp
Wereldwijd geven consumenten als gevolg van de economische recessie minder geld uit, dit heeft ook zijn weerslag op de voedselaankopen. Vanuit opkomende economieën als Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten zal de vraag naar zuivel en vlees afnemen. Deze wereldwijde vraaguitval zorgt voor dalende omzetten en lagere prijzen.
De koopkracht van een deel van de consumenten staat onder druk, consumenten maken andere keuzes en laten de luxe producten staan. Of dit ook invloed gaat hebben op de vraag naar duurzame voedingsconcepten is nog onduidelijk. De Rabobank gaat er wel vanuit dat de vraag naar duurzame zuivel, op de korte termijn, minder hard groeit.
Prijzenslag op komst
Bij een aanhoudende recessie komen ook de marges in de voedingsmiddelenbranche onder druk te staan. Veel supermarkten zetten dan in op het hebben en behouden van voldoende marktaandeel. Dit kan al snel leiden tot een prijzenslag tussen supermarkten, grote kans dat de boeren dan de grote verliezers zijn.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Rabobank