Boeren blokkeren Omroep Brabant en De Persgroep
Boerenacties 9 juli: Goede sfeer bij massaal boerenprotest op Lelystad Airport; vrijdag mogelijk meerdaags massaal protest
Boeren toeren massaal op
Op vliegveld Lelystad arriveerden rond 21.00 uur de eerste boeren op trekkers. Er kwamen honderden trekkers naar het vliegveld, vanuit verschillende delen van Nederland. Rond 22.30 uur vertrokken de eerste trekkers weer naar huis.
Burgemeester Dronten hoort boeren aan
Alleen al uit Nijkerk vertrokken ruim 230 trekkers. Boeren verzamelden zich bij de McDonald's aan de Zelderseweg in Terschuur. Daarna reden ze colonne naar Nijkerk en van daaruit naar Lelystad. Ook in Dronten verzamelden zich boeren: 120 stuks naar schatting. Daar hoorde burgemeester Jean Paul Gebben de boeren aan. Hij sprak met lof over het protest in het centrum van Dronten
(Tekst gaat verder onder de tweets)
Goede sfeer in Lelystad
De sfeer in Lelystad was goed. Berichten dat er een hek zou zijn geforceerd, of arrestaties zijn verricht, lijken niet te kloppen. Een aanwezige boer zegt dat de politie tevreden was over hoe het protest verloopt.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Jeroen van Maanen (ex-FDF en Landbouw Collectief) sprak de boeren vanaf een hoogwerker toe.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
(Tekst gaat verder onder de foto's)
Vrijdag massaal meerdaags protest verwacht
Vanaf vrijdag zou er een massale meerdaags protest zijn gepland. Boeren verzamelen zich volgens berichten, die rondgaan in appgroepen, in Apeldoorn en in de buurt van Zwolle. Duitse boeren zouden hun mensen ook hebben opgeroepen om aan te sluiten.
Blokkade bij DC Vomar in Alkmaar
Het distributiecentrum van de Vomar in Alkmaar werd donderdagavond geblokkeerd door tientallen boeren. Vrachtwagens die het gebouw wilden verlaten of het terrein op wilden, werden tegengehouden. De boeren reden vanaf ongeveer vanaf 21.30 uur uit Wieringerwerf naar het distributiecentrum. Het waren volgens het Noordhollands Dagblad ongeveer 40 boeren uit de regio, onder meer uit Hoorn, Schagen en Zuidermeer.
Aangehouden Drentse boeren moeten op 19 november voorkomen
De boeren die woensdag tijdens een protest bij afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster door de politie werden aangehouden en in een celbus werden afgevoerd, zijn verbijsterd over het handelen van de politie. Op 19 november moeten ze voorkomen en dan zullen ze als één de uitgedeelde boetes van 390 euro per persoon aanvechten. De boerenprotesten gaan wat hen betreft, ondanks het trekkerverbod, gewoon door. (Bron: Hart van Nederland)
Boeren blokkeren Omroep Brabant en De Persgroep
Tientallen boeren blokkeerden donderdagavond met trekkers het gebouw van Omroep Brabant in Son. Volgens de regionale zender reden rond 20.45 uur circa 50 boeren luid toeterend bedrijventerrein Ekkersrijt op, waar Omroep Brabant is gevestigd. Ze wilden met de actie laten weten dat de berichtgeving over de boeren en hun problemen in hun ogen niet klopt en te links is, zo maakten ze duidelijk in een gesprek met een redacteur van Omroep Brabant. Na een uur vertrok de groep in alle rust. Net als bij hun aankomst werden ze begeleid door enkele agenten, die niet hoefden in te grijpen. (Bron: Omroep Brabant)
Na de blokkade bij Omroep Brabant. blokkeerden de boeren ook het gebouw van De Persgroep Nederland. Deze uitgeverij brengt onder meer het Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad uit. De boeren wilden een gesprek met de hoofdredacteur van De Persgroep Nederland. Deze wilde met hen het gesprek niet aan. Hij nodigde de woordvoerder uit om morgen contact op te nemen en een afspraak te plannen.
Minister Schouten gaat in gesprek met deskundigen over voermaatregel
Minister Carola Schouten gaat met experts en veeartsen in gesprek over de omstreden voermaatregel. Dat schreef de minister donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. De protestacties zijn de aanleiding dat Schouten om extra advies vraagt en in gesprek gaat met deskundigen. Agractie zeg blij te zijn met deze stap van de minister. Wel vraagt de actiegroep zich af waarom de doorrekening van het Planbureau zo lang moet duren. „Aangezien de veevoermaatregel op 1 september start zal moeten blijken of deze stap van de minister serieus is, of gedaan wordt voor de bühne.”
FDF verliest kort geding om trekkerprotesten
Het verzoek van Farmers Defence Force (FDF) om het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen binnen Veiligheidsregio Groningen op te heffen, is door de voorzieningsrechter afgewezen. Veiligheidsregio Groningen kondigde maandag 6 juli een verbod af op het protesteren met landbouwvoertuigen. Het verbod geldt tot maandag 13 juli 2020 7.00 uur en is van kracht binnen de grenzen van Veiligheidsregio Groningen.
‘Volgens de rechter is de Voorzitter van de Veiligheidsregio daartoe bevoegd, mede vanwege de coronamaatregelen. Volgens de voorzieningsrechter is er geen sprake van een absoluut verbod om te demonstreren, maar van een verbod om dat op een bepaalde manier te doen (met landbouwvoertuigen). Daarnaast is het verbod in tijd beperkt, vindt de rechter; het verbod geldt tot 13 juli.
FDF-voorzitter Mark van den Oever laat aan een verslaggever van RTV Noord weten ‘zeer teleurgesteld’ te zijn. Sieta van Keimpema noemt de uitspraak een 'zwarte dag voor de democratie'.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Volgens de Veiligheidsregio Groningen hebben eerdere demonstraties van groepen boeren met trekkers en andere landbouwvoertuigen geleid tot ‘opstoppingen en gevaarlijke situaties’. Het doel van het verbod is ‘de gezondheid te beschermen, de verkeersveiligheid te waarborgenen wanordelijkheden te voorkomen.’
Binnen de grenzen van de veiligheidsregio's Friesland en Drenthe is ook een verbod op het demonstreren met landbouwvoertuigen van kracht tot maandag 13 juli 2020 07.00 uur. Een woordvoerder van Veiligheidsregio Friesland laat weten er momenteel nog geen uitspraken worden gedaan over of het verbod in Friesland na maandag wordt verlengd.
Veiligheidsregio Groningen neemt zondagavond een besluit over wat er met het verbod gebeurd na maandag 13 juli 2020 om 07.00 uur.
Johan Vollenbroek: Boerenprotest in Nijmegen was niet intimiderend
Johan Vollenbroek, van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) kijkt met een goed gevoel terug op het boerenprotest dinsdagavond in Nijmegen en het gesprek dat hij daar had met een aantal Achterhoekse boeren. „Ik heb dat niet als intimidatie ervaren.” Dat zegt Vollenbroek in een interview met de Agrio-websites. Binnenkort praat hij zelfs verder verder met de boeren.
D66-fractieleider Rob Jetten sprak naar aanleiding van het geplande bezoek aan Vollenbroek door boeren, dat dit 'onacceptabele intimidatie' was. Jetten heeft op de verklaring van Vollenbroek dat hij dit zo niet heeft ervaren, niet gereageerd. Lees het hele artikel hier.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Politie Zeeland: Er was geen dreiging van boeren tegen Schouten
De politie Zeeland-West-Brabant zegt dat woensdag geen sprake was van een ‘dreigende situatie’ van boeren tijdens het werkbezoek van Carola Schouten. De infrastructuur op de locatie waar de minister moest passeren, was impelweg niet geschikt voor een demonstratie. „De Molenweg in Kamperland is een heel smalle weg, met weinig mogelijkheden om uit te wijken. Daar stonden tientallen tractoren en dat is een situatie waarin het te makkelijk mis kan gaan. Nee, de sfeer was rustig, wij konden gewoon met de boeren praten.” Ook de betrokken agrariërs benadrukken dat zij geen kwaad in de zin hadden", meldt dagblad PZC. De Provinciale SGP-fractie heeft het dagelijks provinciebestuur om opheldering gevraagd.
Fractieleider Jesse Klaver stelde op Twitter dat agressieve FDF-boeren de veiligheid van de minister in Zeeland bedreigden. Klaver heeft op het statement van de politie, dat er geen sprake was van een dreigende situatie, niet gereageerd.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Actie om boetes te betalen
Agractie is een doneeractie gestart voor boeren die een boete hebben gekregen. Volgens Agractie opereren de boeren tijdens de acties 'op het snijvlak van wat wel mag en van wat niet mag' en hebben verschillende boeren inmiddels boetes gekregen voor bijvoorbeeld het overtreden van de wet.
Agractie geeft aan dat ze begrijpt dat boeren 'zich inzetten voor het belang van de agrarische sector' en vindt daarom dat de kosten samen gedragen kunnen worden. De groep benadrukt dat ze met de actie niet willen oproepen de regels te overtreden. Boeren kunnen een foto van hun boete mailen, waarna Agractie de betaling regelt.
In Zeeland wél protesteren met trekker
Omroep Zeeland meldt dat in Zeeland wel geprotesteerd mag worden met trekkers, onder de voorwaarde dat er voldoende ruimte blijft voor hulpdiensten. Dat heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio aangegeven.
Dit bericht wordt aangevuld.
Tekst: Rosanne van Schriek
Studeerde in 2016 in Tilburg af als journalist. Regelmatig koos ze tijdens haar opleiding de landbouw als onderwerp van haar verhalen. Al vele jaren daarvoor hield ze in groep zes van de basisschool spreekbeurten over waar de melk vandaan komt, met als inspiratiebron de boerderij van haar oom. Ze richt zich zoveel mogelijk op online storytelling en journalistiek, maar vindt het ook heerlijk om een verhaal te schrijven voor gedrukte media. Een combinatie die bij Agrio mogelijk is.
Tekst: Caroline van der Plas
Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!
Beeld: Ruth van Schriek