EU: dit jaar door corona minder vlees maar meer zuivel
De jaarlijkse vleesconsumptie kan dit jaar dalen tot 65,4 kg per hoofd van de bevolking, een daling van 2,5 procent. Ook de productie van vlees daalt, maar ondanks dat, zal de EU-vleesexport dit jaar toenemen. Deze algemene stijging zal met name sterk zijn voor varkensvlees, als gevolg van de vraag uit China, dat verreweg de belangrijkste bestemming voor varkensvlees uit de EU zal blijven. Ondertussen remt de invoer van vlees in de EU waarschijnlijk af, naarmate de beschikbaarheid van dieren en vlees wereldwijd afneemt.
Wat de korte-termijnvooruitzichten voor zuivel betreft, zal de sterke groei van de melkinzameling in het eerste kwartaal in de rest van het jaar worden vertraagd, wat resulteert in een slechts zeer beperkte stijging van 0,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Hogere melk-opbrengsten gaan samen met een inkrimping van de melkveestapel en het aantal slachtingen van koeien zal naar verwachting toenemen als reactie op herstellende vleesprijzen.
De detailhandel in EU-zuivelproducten blijft groot, vooral voor producten die profiteren van de vraag naar thuis-koken en bakken.