Boerenacties 6 juli: Distributiecentra geblokkeerd; boeren toeren op naar CDA-debat (nieuwe updates)
Het verbod op protesten met trekkers in Groningen en Drenthe geldt vanaf maandag 6 juli tot en met 13 juli 2020 7.00 uur. De Veiligheidsregio's willen de verkeersveiligheid waarborgen en wanordelijkheden voorkomen. Andere manieren van demonstreren zijn toegestaan. De politie zal het verbod handhaven. In Friesland wordt eenzelfde verbod overwogen. Dinsdag volgt een beslissing hierover.
Farmers Defence Force bereidt een juridische procedure voor tegen provincies die boeren wil verbieden met trekkers te procederen. Verder zouden boeren die boetes krijgen, gratis juridische bijstand kunnen krijgen, via FDF.
Friesland
Vanuit verschillende plaatsen in Friesland trokken boeren met hun trekkers maandagavond naar het distributiecentra van Poiesz in Sneek en Aldi in Drachten. De acties begonnen rond half negen en werden in de loop van de avond beëindigd. Directeur Pieter Smit zei tegen de Leeuwarder Courant het recht op demonstratie te respecteren. De acties zijn volgens hem orderlijk verlopen. Omdat de actie was aangekondigd, is de toelevering naar supermarkten niet in gevaar geweest.
Bij de Aldi in Drachten werden beide ingangen van het dc geblokkeerd. Tientallen trekkers stonden in dubbele rijen voor het pand.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) kwam in Drachten zijn steun betuigen aan de protesterende boeren.
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Acties in andere delen van Nederland
Ook reden er maandagavond trekkers over de A50 bij Veghel en bij Utrecht. Verder werden protesten gemeld in Geertruidenberg en Middelbeers. Ongeveer honderd trekkers stonden opnieuw bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Dat gebeurde ook bij het centrum van Jumbo in Woerden, daar verzamelden tientallen boeren en trekkers zich rond 20.30 uur. De protesten verlopen vreedzaam. Boeren lijken vooral aandacht voor hun positie te willen vragen met de protesten.
Boeren bij CDA-debat
Bij de Jaarbeurs in Utrecht kwamen ongeveer 50 boeren, meldt het AD. Daar was eerder op de avond het lijsttrekkersdebat van het CDA. Boeren ging er in gesprek met vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt; de drie kandidaat-lijsttrekkers van het CDA. De boeren zeiden het gesprek met de politici te waarderen, maar volgens hen ontbrak het hen aan de nodige praktijkkennis.
Actie aangifte Leiden
Melkveehouder Wilbert van der Post uit Leiden was aanwezig bij het boerenprotest bij het politiebureau in Leiden. Hij verwachtte maandagmiddag zo'n tien tot dertig trekkers, maar dat zijn er uiteindelijk meer dan honderd geworden. „En ik schat dat er zo'n 120 tot 150 boeren zijn.” De sfeer bij het politiebureau is volgens hem goed. „De politie werkt goed mee.”
Van der Post vertelde maandag dat het de bedoeling zou zijn om 's avonds een lijst met gegevens van personen die aangifte willen doen tegen Schouten te overhandigen aan de politie. Op een later moment in de week zou dan officieel aangifte gedaan worden omdat de politie volgens de Leidse melkveehouder eerder had aangegeven dat vanavond niet te kunnen faciliteren. De officiële aangifte wordt nu toch al gedaan, laat Van der Post weten. „De politie heeft dat mogelijk gemaakt.”
Voermaatregel
De melkveehouder legt uit waarom boeren aangifte willen doen tegen minister Schouten: „Ons grootste punt is de dierenmishandeling: daartoe worden wij op deze manier door de minister gedwongen”, zegt hij. „Een tekort aan eiwit zorgt ervoor dat ons jongvee minder groei vertoont en bij drachtige koeien groeit de ongeboren vrucht minder goed. De kwaliteit van de biest die de koe produceert neemt door een tekort aan eiwit af in kwaliteit en kalveren zijn minder vitaal”, somt hij op.
De actie in Leiden is opgezet door boeren die zich hebben verenigd in een appgroep. Deze groep is voorafgaand aan het boerenprotest van 1 oktober van vorig jaar opgericht maar nog steeds erg actief volgens Van der Post. „Wij stonden bijvoorbeeld afgelopen donderdagavond ook bij het Binnenhof.”
File A2
Op de A2 ontstond maandagmiddag een lange file is op de A2 Utrecht richting Den Bosch als gevolg van protesterende boeren die met de trekker op de snelweg rijden. Tussen Beesd en Zaltbommel leverden langzaamrijdende trekkers ruim een uur vertraging op. Rond 18.30 uur werd er via de afrit Zaltbommel omgekeerd en reden de trekkers weer via de A2 in de richting van Utrecht, aldus de ANWB.
Hart van Nederland meldde dat boeren langs de A59 gratis friet uitdelen.
Stichting BAF
Verder werd vandaag bekend dat Hyke Anema, Sjoerd Mensonides en Wilbert Boersma hebben besloten uit Stichting BAF (Belangen Agrarysk Fryslân) te stappen en verder te gaan onder de paraplu van Agractie Nederland als afdeling Friesland. Via een persbericht laten zij weten dat de reden van hun opstappen ‘een verschil van inzicht over de wilde acties van zaterdag en zondag’ is. Het drietal geeft aan dat zij zich willen blijven focussen op de actuele dossiers in Friesland, waaronder het stikstofdossier en de veenweideproblematiek.
Dit bericht wordt aangevuld met updates over de boerenacties op maandag 6 juli.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Tekst: Caroline van der Plas
Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!
Beeld: Wilbert van der Post