Water bij mest geeft minder emissie
Op klei- en veengrond is het verdunnen van mest met water bij het gebruik van een sleepvoet sinds 2019 verplicht. Bij twee delen mest moet minimaal één deel water worden toegevoegd. De afgelopen jaren zijn verschillende metingen gedaan, om het effect van het verdunnen met cijfers te onderbouwen.
Positieve effecten
De metingen tonen aan dat het verdunnen van mest leidt tot een reductie van de ammoniakemissie van 40 procent. In de zomer draagt het gebruik van verdunde mest bij aan een hogere gewasopbrengst en betere stikstofbenutting. Dit effect is groter in droge en warme periodes.
Verdunde mest dringt sneller binnen in de bodem, met als gevolg minder ammoniakemissie en een betere benutting van de toegediende stikstof. Het sneller binnendringen in de bodem voorkomt afspoeling van mest naar het oppervlaktewater.
Water toedienen
Mest kan op verschillende manieren worden verdund. De goedkoopste manier is het toedienen van mest bij bewolkt weer, net voor het gaat regenen. Om minder afhankelijk te zijn van het weer, kan het water ook worden toegevoegd tijdens het bemesten. Water en mest worden beide uit een andere bron opgezogen en komen samen in het bemestingssysteem.
Een derde optie is het toevoegen van water aan de mestopslag voor het bemesten. Het water kan vlak voor het uitrijden worden toegevoegd of tijdens de stalperiode. Het toedienen van water tijdens de stalperiode geeft niet alleen emissiereductie tijdens het bemesten, maar ook tijdens de opslag van mest. Een laatste en tevens dure optie is het water na het bemesten met een gierton over het land te rijden.
Kosten
Het toedienen van mest met een sleepslangbemester is kostentechnisch het meest voordelig. De grootte van de huiskavel en de vorm zijn van invloed op de efficiëntie en dus ook de kosten van het bemesten. Het met water aanlengen van mest in de opslag leidt tot extra transportkosten. De mestput is sneller vol, waardoor vaker uitrijden noodzakelijk is. Het investeren in wateropslag of een waterput zou daarom een goed alternatief kunnen zijn.
Het verdunnen van mest brengt extra kosten met zich mee, deze worden terugverdiend door hogere gewasopbrengsten en het verlagen van de kunstmestgift. Exacte cijfers over kosten en baten zijn nog niet beschikbaar.