Agractie: Gebruik sectorplan naast voermaatregel van Schouten
Volgens bestuurslid Cees de Jong geeft dit boeren de mogelijkheid om het sectorplan als alternatief te gebruiken, als ze bijvoorbeeld wel soja- of raapzaadschroot willen blijven gebruiken. Dat betekent dan wel dat boeren bedrijfsgegevens over het aangekochte krachtvoer moeten overleggen aan de controlerende instanties. Dat hoeft voor de voermaatregelen van Schouten niet, legt De Jong uit.
Boerenpraktijk
Donderdagavond laat voerde de Tweede Kamer het laatste debat van dit politieke jaar. Het ging over stikstof, en meer specifiek over de in mei afgekondigde krachtvoermaatregelen van LNV-minister Schouten. De Jong vindt dat haar maatregelen te veel ingrijpen op de boerenpraktijk. „Nu gaat de overheid bepalen hoe ik moet voeren, wat ik wel en niet mag doen. Het is alsof de overheid de hele dag op mijn erf loopt. Dat is vier stappen te ver en totaal verkeerd”, foetert de melkveehouder uit Hoogblokland vanaf het podium. „Het verbod om bepaalde eiwitrijke grondstoffen te gebruiken grijpt ontzettend in; het doet veel meer zeer dan de eigenlijke voermaatregelen.”
Nipte meerderheid
Het stikstofdebat begon donderdagavond rond elf uur en ging door tot in de kleine uurtjes. De motie van coalitiegenoten Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD), waarin de minister wordt opgeroepen om het alternatieve sectorplan te laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving, kreeg tijdens de stemming rond 03:00 uur een nipte meerderheid van 78 Kamerleden.
Het alternatieve plan van de melkveehouderijsector bepleit een verlaging van het ruw eiwit in het krachtvoer van 3 procent ten opzichte van 2018. Dat plan legde Schouten eerder deze week naast zich neer, omdat het juridisch niet houdbaar zou zijn.
Complimenten
„Het stikstofdossier bedreigt ons”, aldus De Jong. „We maken ons zorgen ook over de manier waarop de discussie over stikstof is geframed. Onze complimenten gaan uit naar alle parlementariërs die voor de motie gestemd hebben. Zonder politieke steun kunnen we niets bereiken."
Volgens De Jong willen de melkveehouders best hun verantwoordelijkheid nemen als he gaat om stikstofreductie. "Maar het moet wel uitvoerbaar zijn en toekomstperspectief bieden. Boer zijn is het mooiste beroep van de wereld, maar boeren voelen zich nu angstig en verongelijkt."
Eigenlijk zou de hele stikstofdiscussie opnieuw moeten worden opgestart, vanaf het nulpunt, zegt De Jong. "We moeten opnieuw beginnen, met nieuwe mensen aan talfel, zowel vanuit de overheid als vanuit de sector. Want het is nu zo ver dat niemand meer naar elkaar luistert."
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Gineke Mons