Nieuw beoordelingssysteem emissiearme stalsystemen pas over vijf jaar mogelijk
Van Veldhoven baseert haar stelling op de uitkomsten van het rapport 'Een nieuw systeem van stalbeoordeling; Hoe verbeteren we het proces voor beoordeling van emissies in stallen?', dat onlangs naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Dit rapport is uitgevoerd door advies- en consultansbureau Rebel. De onderzoekers keken naar vergelijkbare systemen in andere sectoren en ook naar de beoordelingssystemen voor stalemissies in Duitsland, Denemarken, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Vlaanderen. Ze hebben daarnaast met tal van deskundigen uit de landbouw en bouwsector gesproken en vervolgens een geheel nieuw stelsel voor regulering van luchtemissies beschreven.
Sturen doelen en niet techniek
voorstel De onderzoekers hebben een voorstel beschreven waar de overheid primair stuurt op emissiedoelen en niet op technische middelen, waarbij real time meten een essentiële voorwaarde is. Door primair te gaan sturen op een emissiedoel, ontstaat er voor de veehouder een prikkel om via andere middelen of activiteiten (dan alleen via de staltechniek) emissies te beperken. Er wordt meer verantwoordelijkheid gelegd bij de producent voor de prestaties van de techniek. Het ligt dan ook voor de hand om de toetsing van nieuwe staltechnieken bij de markt te leggen. De beoordeling van technieken kan ook worden versneld als er alternatieve testmethoden beschikbaar zijn, zoals meten onder geconditioneerde omstandigheden in kleinere proefopstellingen en door gebruik van modellen. Het bureau Rebels pleit ook om in de komende jaren pilotprojecten op te zetten om de obstakels in een nieuw beoordelingssysteem in kaart te brengen en vervolgens aan te passen.
Protocol en experimenteerruimte
Van Veldhoven heeft Wageningen University Research opdracht geven voor het opstellen van een protocol van eisen voor real time meten. Dit protocol komt deze zomer beschikbaar. Daarnaast heeft de staatssecretaris in samenwerking met andere overheden gewerkt aan het tot stand komen van mogelijkheden voor experimenteerruimte bij het vergunnen van innovatieve technieken en stalsystemen. Dat heeft geresulteerd in het opstellen van een pilot in het kader van de Crisis- en herstelwet die het mogelijk gaat maken om te experimenteren met het vergunnen van innovatieve bedrijven op basis van hun real time gemeten ammoniak emissie.
Versnelling innovaties
Een taskforce gaat op basis van praktijkcases kijken naar de mogelijkheden voor versnelling van de doorlooptijd om innovaties. Daarbij zal de taskforce ook kijken naar de vergunningverlening en de inrichting van de subsidieverstrekking. De Antea Group doet onderzoek te verrichten naar de veiligheid van emissiearme vloeren en de verschillen daarin ten opzichte van gangbare roostervloeren. Dit onderzoek zal voor het einde van het jaar worden afgesloten.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat