Calamiteitenregeling voor leveranciers On the way to PlanetProof melk
De calamiteitenregeling is opgesteld, om het draagvlag voor ‘On the way to PlanetProof’ onder melkveehouders te behouden en de verduurzaming in de zuivelketen te continueren.
2019 extreem droog
Uit een analyse van de KNMI-weergegevens van de afgelopen 40 jaar door Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat 2019 een extreem droog jaar was. In 2018 had WUR al vastgesteld dat criteria als ‘percentage eiwit van eigen land’, ‘blijvend grasland’, ‘stikstofbodemoverschot’ en ‘broeikasgasemissies’ droogtegevoelig zijn. Dit gecombineerd met de gegevens uit de KringloopWijzer van 2017, 2018 en 2019 heeft, evenals vorig jaar, geleid tot het opstellen van een calamiteitenregeling. De regeling bevat een regionale correctie van het stikstofbodemoverschot en een landelijke correctie op de CO2-uitstoot.
Calamiteitenregeling regionaal gebonden
De correctie van het stikstofbodemoverschot geldt voor drie regio's. Voor het Westelijk veenweidegebied en het Oostelijk zand geldt een verlaging van het stikstofbodemoverschot van 10 kilogram per hectare. En voor het Zuidelijk zand geldt een verlaging van het stikstofbodemoverschot van 20 kilogram per hectare. Klik hier voor informatie over de opbouw van de regio’s.
Landelijke correctie voor CO2-emissie
Voor de CO2 geldt een landelijke verlaging van de CO2-uitstoot van 70 gram per kilogram melk.
De vastgestelde correcties worden meegenomen bij het berekenen van het meerjarengemiddelden per bedrijf en gelden voor alle voor alle (potentiële) deelnemers.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Stichting Milieukeur