Carola Schouten: 'Rendac mag boeren hogere kosten berekenen'
Rendac moest de tarieven volgens Schouten wel verhogen vanwege hogere kosten (brandstof, energie, onderhoudskosten, stijging van lonen en inflatie) en lagere opbrengsten (minder stops door de daling van het aantal veehouders en daling van de opbrengsten voor diermeel, vetten en huiden).
Minder veehouders
De tarieven per stop in 2020 stegen 20 (regulier) en 35 procent (gepland) ten opzichte van 2018. Dit komt volgens Schouten doordat het aantal veehouders in die periode is gedaald. In 2018 waren de tarieven gebaseerd op 580.000 stops, in 2020 op 500.000 stops. De vaste kosten moeten daardoor worden verdeeld over minder veehouders. In absolute zin is volgens Schouten geen sprake van hogere transportkosten. ‘Die zijn over die periode ongeveer gelijk gebleven rond 11 miljoen euro per jaar.
‘Bepaalde vaste kosten van Rendac moeten door minder veehouders worden opgebracht”, schrijft minister Carola Schouten in antwoord op Kamervragen van SGP, FvD, PvdA en CDA.
Tarieven
De tarieven voor 2020 worden niet bevroren op het niveau van 2019. „Dit zou betekenen dat Rendac het tekort dat hierdoor ontstaat, mag doorberekenen in de toekomstige tarieven voor 2022. Dit is een ongewenste situatie omdat de aanbieders van kadavers in 2022 zouden moeten opdraaien voor kosten van aanbieders die inmiddels met hun bedrijf gestopt zouden kunnen zijn. Deze optie had niet de voorkeur van alle sectoren", aldus Schouten.
Schouten zegt ‘begrip te hebben’ voor de onvrede bij veehouders over de mate van inzicht in de cijfers die Rendac aanlevert over kosten en opbrengsten. De sectoren hebben via een werkgroep kadavertarieven echter wel de gelegenheid informatie van Rendac te krijgen, stelt zij. „De inzet bij de gesprekken die ik momenteel met Rendac voer is om de transparantie van de tariefsopbouw zowel voor LNV als de sectoren te optimaliseren. Hiermee kan ik tegemoet komen aan de wens van de sectoren om een beter inzicht hierin te krijgen.”
Opbrengstcijfers
Schouten zegt geen inzicht te kunnen geven in de opbrengstcijfers van Rendac omdat deze bedrijfsvertrouwelijk zijn en niet mogen worden gedeeld met derden. Wel kan zij zorgen dat de afspraken die met Rendac zijn gemaakt, duidelijk zijn en worden gerespecteerd. „Wanneer de onderbouwing van door Rendac voorgestelde tarieven in lijn met deze afspraken en uitgangspunten is, dan keur ik deze in principe goed. Hiermee moet worden geborgd dat er niet meer betaald wordt dan nodig en de dienstverlening van Rendac conform is wat er in de regels staat.”
Markt
Schouten voert momenteel gesprekken met Rendac over meer transparantie bij het vaststellen van de destructietarieven en de totstandkoming van de destructietarieven. Liberalisering van de destructiemarkt, zodat ook andere partijen op de markt worden toegelaten, is volgens Schouten nu niet aan de orde. Wel wil zij binnenkort met de sector praten over de markt voor destructie op de middellange termijn.