Mei-productie drogerijen blijft achter door droogte
Dat blijkt uit de cijfers over mei 2020 van de Verenging van Nederlandse Groenvoederdrogerijen, de VNG. Bij de vijf aangesloten drogerijen werd die maand 12.639 ton gras en luzerne gedroogd, tegenover ruim 21.000 ton het jaar ervoor.
Volgens VNG-voorzitter Eiko Jan Duursema kwam de aanvoer van gras naar de drogerijen dit jaar zo rond 6 mei op gang; de luzerne begon 16 mei binnen te komen. „Boeren bestellen dit jaar vooral gras in grote balen en minder in grasbrok; ze hebben behoefte aan ruwvoer”, ervaart hij. Het eiwitgehalte van de eerste snee was ook niet zo best. Nu het weer geregend heeft en de groei weer terug is in het gras, verwacht hij een toenemend aanbod van gras om te loondrogen. „In het stikstofbeleid van Schouten voor de laatste vier maanden van dit jaar telt eiwitrijke grasbrok bovendien niet mee, omdat het wordt beschouwd als ruwvoer.”
Luzerne
De groenvoerdrogerijen hebben in Nederland circa 6.500 hectare luzerne onder contract, vertelt Duursema. Dit is een twee- tot vierjarig gewas; al het eenmaal goed diep geworteld is, is het uitermate droogteresistent. Wat dat betreft was het verschil tussen de oudere gewassen en net nieuw ingezaaide luzerne dit jaar behoorlijk groot „De eerste snede nieuwe luzerne was maar matig", zegt de VNG-voorzitter.
Luzerne wordt voornamelijk in grote vierkante balen van 370 kilo verkocht als voer voor rundvee, paarden en geiten. „In Nederland en Duitsland gaat er ook veel luzerne in kleine pakjes, baaltjes van 20 kilo. Dat wordt dan ingezet als welzijnsvoer voor kippen en varkens.” Luzernebrok vindt z'n weg naar schapen-, paarden- en konijnenhouders in Nederland, Duitsland en België.