Schouten schiet alternatief voermaatregel sector af
Daarmee is het vrijwel definitief duidelijk dat melkveehouders zich moeten houden aan de omstreden krachtvoermaatregel die het ministerie begin mei aankondigde. De minister die zelf ook concludeerde dat de maatregel ‘niet ideaal’ was, gaf tijdens het Kamerdebat op 18 juni de melkveesector de ruimte om voor 1 juli met een alternatief plan te komen. Bij deze toezegging stelt Schouten als voorwaarde dat het juridisch geborgd moet zijn en minimaal de beoogde effecten op de stikstofreductie moet hebben, die voor de krachtvoermaatregel op dit moment zijn ingecalculeerd.
Ondertussen waren LTO, NMV, NAJK, Netwerk Grondig en DDB al in gesprek met het ministerie van LNV. Een eerste versie werd direct al afgeschoten. Daarop volgde een nieuwe poging om samen tot een oplossing te komen en de gewraakte krachtvoermaatregel van tafel te krijgen. Ook dit alternatief krijgt geen steun van de minister, zo blijkt nu.
'Eiwitniveau met 3 procent reduceren'
Melkveehouders en ex-FDF'er Jeroen van Maanen was door de sectorpartijen voorgedragen als een van de woordvoerders. Hij geeft aan dat de sectorpartijen alles geprobeerd hebben om de maatregel van tafel te krijgen. „Het alternatief dat we hebben aangeboden is beter inpasbaar en leidt alsnog tot de gevraagde reductie. We hebben daar veelvuldig overleg over gevoerd met het ministerie. We hebben verschillende opties besproken. Met het alternatief waar uiteindelijk verder over is gepraat zouden boeren de verantwoordelijkheid krijgen om op bedrijfsniveau het eiwitniveau met 3 procent te reduceren, maar dat op basis van eigen keuzes in het rantsoen bewerkstelligen. Een doelvoorschrift in plaats van een middelvoorschrift, dus waarbij rantsoenoptimalisatie mogelijk bleef, de basis voor elke vorm van voerefficientie. De tekortkomingen van de voermaatregel van het ministerie, die in bepaalde situaties volstrekt niet aansluit bij de praktijk en zelfs diergezondheid schaadt, waren hiermee verholpen."
Melkveehouders die wel voor de voermaatregel van de overheid kozen konden daar volgens het voorstel van de sector ook voor kiezen. Van Maanen: „Tot onze grote teleurstelling acht het ministerie dit niet haalbaar, en gaat men dus niet op ons voorstel in. De voermaatregel van het ministerie is dus niet van tafel. Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor deze opgelegde maatregel. Er zal dus geen sprake zijn van een alternatieve maatregel. We beraden ons op een vervolg."