Deeltjesgrootte beïnvloedt rendement pensbestendig vet
De pens van een koe kan slechts kleine hoeveelheden vet tegelijk verwerken zonder verstoring van de vezelfermentatie, wat belangrijk is voor het melkvetgehalte.
Het is daarom van belang de vetzuren, de bouwstenen van de vetten, in een pensbestendige vorm aan te bieden. Een goede pensbestendigheid voorkomt verstoring van de pens. Ook zorgt het ervoor dat de vetzuren niet al in de pens, maar pas in de darmen beschikbaar komen. Als onverzadigde vetzuren intact de pens passeren, dragen ze bij aan een goede verteerbaarheid van het rantsoen en een goede vruchtbaarheid van melkkoeien.
Let op deeltjesgrootte
De deeltjesgrootte van de calciumzouten beïnvloedt de pensbestendigheid en de afbraak van calciumzouten, blijkt uit onderzoek van de National University of Singapore. Volgens dr. Richard Kirkland, Global Technical Manager bij Volac Wilmar Feed Ingredients, is de deeltjesgrootte een belangrijke factor om calciumzouten rendabel toe te voegen. “Het gaat erom dat de vetzuren die je via de pens aanbiedt maximaal worden opgenomen en benut. Een aandachtspunt is dat niet alle vetzuren de prestaties van de koe op dezelfde manier ondersteunen en dat er tussen vetsupplementen verschillen zit tussen de beschikbaarheid van de vetzuren. De deeltjesgrootte speelt daarbij een belangrijke rol.” De calciumzouten die in Nederland op de markt zijn variëren in grootte. Dit is afhankelijk van het merk en van het productieproces. De calciumzouten van Megalac, wereldwijd één van de meest gevoerde calciumzouten, bevatten meer grote korrels en minder fijne stofdeeltjes dan die van andere aanbieders.
De onderzoekers vergeleken de Megalac-calciumzouten met een batch standaard calciumzouten. Hoe groter de deeltjes, hoe pensbestendiger de vetzuren zijn, concludeerden ze. Bij kleine deeltjes (<0,5 mm diameter) is de afbraak maar liefst twee keer zo groot als die van grote deeltjes (3-4 mm diameter).
Pensbestendigheid maximaliseren
Om de pensbestendigheid van vetzuren te maximaliseren is het dus van belang een calciumzout te kiezen met een grotere deeltjesgrootte. “De belangrijkste redenen om vetten pensbestendig te maken is om de pens te beschermen tegen vet dat ten koste gaat van de vezelvertering”, aldus Kirkland. “Ook willen we voorkomen dat onverzadigde vetzuren in de pens worden verzadigd en zo te zorgen dat de vetzuren pas in de darmen beschikbaar komen. Dus: hoe groter de deeltjes, des te pensbestendiger de vetzuren zijn en hoe groter aandeel beschikbaar komt in de darmen. Deeltjesgrootte maakt dus echt het verschil.”
Wilt u meer weten over de vetzuren van Megalac en de invloed van deeltjesgrootte op de pensbestendigheid? Vraag er naar bij uw voeradviseur.
https://www.megalac.nl/deeltjesgrootte-calciumzouten-is-belangrijk-voor-pensbestendigheid