Aantal resistente bacteriën stabiel dankzij vermindering antibioticagebruik
In het jaarlijkse NethMap/Maran-rapport presenteren verschillende organisaties de nieuwe cijfers over antibioticagebruik en resistentie in Nederland voor mens en dier. Het Nederlandse beleid, om het gebruik van antibiotica terug te dringen, werpt zijn vruchten af. In vergelijking met het referentiejaar 2009 is de verkoop van antibiotica voor landbouwhuisdieren met zeventig procent afgenomen. Ook huisartsen schreven in 2019 minder vaak een antibioticakuur voor dan in de jaren daarvoor. Ziekenhuizen laten in 2019 nog een lichte stijging zien in het gebruik van antibiotica.
Lichte afname
Ten opzichte van 2018 is het antibioticagebruik bij vleeskuikens met 2,2 procent gedaald, bij varkens met 8,2 procent, bij vleeskalveren met 11,3 procent en bij melkkoeien met 1,6 procent. Het gebruik van antibiotica die belangrijk is voor de bestrijding van bacteriële infecties bij mensen is nihil. De antibioticaresistentie bij vleeskuikens, varkens en melkkoeien is in 2019 gelijk aan 2018. Bij vleeskalveren zien we een afname van de antibioticaresistentie.
Gekeken over een periode van vijf jaar is bij alle diersoorten een afname van ESBL-positieve dieren te zien. Bij vleeskuikens is deze afname het grootst. ESBL zijn enzymen die veel voorkomende antibiotica kunnen afbreken en daarmee verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van resistentie. (zie infographic)
U kunt het volledige rapport nalezen op NEthMap/Marant.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Wageningen UR