Melkprijs herstelt moeizaam door economische tegenwind
De zuivelprijzen zijn nog steeds lager dan voorheen en in de horeca en foodservice houden de omzetverliezen aan. Nu veel landen voorzichtig uit de lockdown komen, verbeteren de omstandigheden en prijzen enigszins.
Maar de algehele economische tegenwind remt verdergaand prijsherstel, aldus de bank. Ook is de combinatie van invloed van groei in de melkproductie in exportregio’s en beperking in afzetmogelijkheid. Het is volgens de Rabobank daarom nog te vroeg om te spreken van een volledig herstel. Lage olieprijzen en de sterke euro ten opzichte van lokale munteenheden zijn ongunstig voor de Europese export.
Hoewel de gevolgen van het coronavirus in Europa niet zo groot waren als in de Verenigde Staten, zag de Rabobank toch een daling van EU-zuivelprijzen tot wel 25% in maart en april. In mei zijn de zuivelprijzen weer aangetrokken, mede door tijdelijke subsidies en opkoop-initiatieven vanuit de Europese Commissie. Ook had de gedeeltelijke heropening van de horeca en foodservice een gunstig effect.
Nu het stof begint neer te dalen, ligt het huidige prijsniveau lager dan voor de corona-uitbraak. Eind mei noteerde EU-boter een prijs van 2.950 euro per ton (-16,8 procent), terwijl de prijzen voor EU-magere melkpoeder en EU-volle melkpoeder lagen op respectievelijk 2.040 euro per ton (-20,4 procent) en 2.680 euro per ton (-10,7 procent). De prijsdaling voor EU-Goudse kaas bleef beperkt tot 7,4 procent.
Nederlandse zuivelnoteringen
De Nederlandse zuivelnoteringen laten een wisselend beeld zien tussen de zuivelproducten. Boter plust deze week met 3 euro naar 315 euro per 100 kilo. Vol melkpoeder noteert een plus van 5 euro: 268 euro per 100 kilo. Mager melkpoeder daalt daartegenover met 2 euro en komt daarmee op 218 euro per 100 kilo. Melkpoeder van veevoerkwaliteit en weipoeder noteren stabiel.
Tekst: Iede de Vries
Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ruth van Schriek