Twintig jaar melken met dezelfde robots
Ten tijde van de verhuizing was Jos van Kempen (76) er al zeker van dat zijn kinderen de boerderij over wilden nemen. Hij investeerde in twee DeLaval-melkrobots en daar heeft hij twintig jaar later nog steeds geen spijt van. „De robots op het bedrijf van Van Kempen zijn de oudste nog werkende DeLaval-melkrobots van de wereld”, aldus DeLaval.
Aanpassingen
De robots zijn goed onderhouden en hebben twee keer een grote aanpassing ondergaan. De pneumatisch aangestuurde robotarm is vervangen door een hydraulisch aangestuurde arm. En in 2015 zijn er online celgetalmeters op de robots geplaatst. „Het regelmatig uitvoeren van goed onderhoud zorgt voor een lange levensduur”, aldus Van Kempen. Ondanks de hoge leeftijd van de robots zijn de kosten voor onderhoud de laatste jaren niet toegenomen. Van Kempen is ervan overtuigd dat de robots nog wel een aantal jaren mee kunnen.
De nieuwe generatie
Inmiddels hebben Jos en Maria van Kempen een stapje terug gedaan en is de dagelijkse leiding op de boerderij, in handen van zoon Joris en schoonzoon Marc van Diepenbeek. Dochter Mariska is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Bed en Breakfast. Het bedrijf telt 110 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 90 hectare landbouwgrond. Op een deel van de grond wordt gras en maïs verbouwd voor de koeien. Op de overige hectares telen van Kempen en van Diepenbeek aardappels, suikerbieten, uien en tulpen.